Anàlisis de l'efecte de les supersticions en el guany del premi de la primitiva
Martínez Moran, Estela
Bardina i Simorra, Xavier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Matemàtiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2016
Descripció: 44 pag.
Resum: El present projecte del grau d'Estadística Aplicada consisteix en observar com influeixen les supersticions en el guany del joc de la Loteria Primitiva. Segons varis estudis més del 30% [5] dels espanyols té alguna superstició o ritual a l'hora d'apostar a la loteria. Per exemple, hi han jugadors que es mantenen fidels al mateix número de loteria o que creuen que el 1234567 no té possibilitats de guanyar, quan es un nombre com qualsevol altre. Llavors, partint de que la Primitiva és un joc d'atzar i que tots els números de les boles tenen la mateixa probabilitat de sortir, és interessant veure si la gent es deixa o no influenciar per supersticions a l'hora d'apostar. En el cas que durant l'estudi de la història de la primitiva es trobi un patró d'apostes influïdes per supersticions podrem distingir quines combinacions de nombres poden donar més premi. Inicialment s'ha fet un recull de vàries supersticions que té la gent a l'hora d'apostar i que s'han trobat per vàries webs. Hem anat contrastant amb diverses tècniques i proves estadístiques aquestes hipòtesis. La base que s'utilitza consta de 1. 855 dades de sortejos obtinguts des del 1991 fins al 2008.
Resum: El presente proyecto del grado de Estadística Aplicada consiste en observar como influyen las supersticiones en la ganancia del juego de la Lotería Primitiva. Según varios estudios más del 30% [5] de los españoles tienen alguna superstición o ritual cuando apuestan a la lotería. Por ejemplo, hay jugadores que se mantienen fieles al mismo número de lotería o que creen que el 1234567 no tiene posibilidades de ganar, cuando es un número cómo cualquier otro. Entonces, partiendo de que la Primitiva es un juego de azar y que todos los números de las bolas tienen la misma probabilidad de salir, es interesante ver si la gente se deja o no influenciar por supersticiones cuando apuestan. En el supuesto de que durante el estudio de la historia de la primitiva se encuentre un patrón de apuestas influidas por supersticiones podremos distinguir qué combinaciones de números pueden dar más premio. Inicialmente se ha hecho una compilación de varías supersticiones que tiene la gente cuando apostamos y que se han encontrado por varías webs. Estas hipòtesis se han ido contrastando con varias técnicas y pruebas estadísticas. La base que se utiliza consta de 1. 855 datos de sorteos obtenidos desde el 1991 hasta el 2008.
Resum: The following final project degree consists in to observation how the gain of lottery is influenced by superstitions. According to several more studies than 30% [5] of the spanishers have any superstition or ritual when betting the lottery. For example, there are players who remain the same number of lottery or who believe that 1234567 has no chance of wining, when is a number like any other. Then, assuming that the Primitiva is a random game and that all numbers have the balls equally likely to leave, it's interesting to see if people are not allowed influence by superstitions when bet. In the assumption that during the study of the early history of a pattern is found betting influences by superstitions we can distinguish which number combinations can give more prize. Firstly it made a compilation of various superstitions that people have when they are betting and which have been found for several webs. These hypotheses have been contrasted with various techniques and testing statistics. The base used consists of 1,855 dates obtained from 1991 to 2008.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Estadística Aplicada [2501919]
Pla d'estudis: Grau en Estadística Aplicada [973]
Document: Treball final de grau ; Text



44 p, 822.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències. TFG

 Registre creat el 2018-06-07, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir