Semiòtica de la Comunicació [103042]
Lacalle Zalduendo, María Rosario
Pujol Ozonas, Cristina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Semiótica de la Comunicación
Data: 2018-19
Resum: L'objectiu de l'assignatura és desenvolupar les habilitats necessàries per treballar de manera eficient l'autoaprenentatge i l'autoexigència. La semiòtica es una disciplina que ens ajuda a entendre el món i, consegüentment, els fenòmens culturals, des de una perspectiva analítica i crítica, per la qual cosa resulta una eina molt útil tant en la construcció dels relats (periodístics, polítics, de ficció, etc. ) com en la seva interpretació. Aquest curs té un caràcter teòric-metodològic (aprenentatge dels conceptes/ instruments i aplicació). Es dirigeix a facilitar a l'alumnat les bases conceptuals i les eines necessàries per analitzar els discursos de la Comunicació de Masses i comprendre les estratègies subjacents als processos comunicatius dels mitjans. Al mateix temps, els ensenya a articular el sentit profund de les representacions socials i els valors transmesos. El context on es produeixen i es consumeixen els discursos socials esdevé així mateix objecte d'anàlisi. Els diferents punts del programa s'articulen entorn a algunes de les principals aportacions de la semiòtica estructuralista (Ferdinand de Saussure, Roland Barthes, Algirdas J. Greimas, etc. ) i interpretativa (Charles S. Peirce, Umberto Eco). De manera consegüent amb la vocació crítica de la disciplina, es dedicarà una atenció especial a la (de)construcció d'estereotips socials, particularment els relacionats amb la representació del gènere, i les fal·làcies de la post-veritat. 1.
Resum: El objetivo de la asignatura es desarrollar las habilidades necesarias para trabajar de manera eficiente el autoaprendizaje y la autoexigencia. La semiótica es una disciplina que nos ayuda a entender el mundo y, por consiguiente, los fenómenos culturales, desde una perspectiva analítica y crítica, por lo que resulta una herramienta muy útil tanto en la construcción de los relatos (periodísticos, políticos, de ficción , etc. ) como en su interpretación. Este curso tiene un carácter teórico-metodológico (aprendizaje de los conceptos / instrumentos y aplicación). Se dirige a facilitar al alumnado las bases conceptuales y las herramientas necesarias para analizar los discursos de la Comunicación de Masas y comprender las estrategias subyacentes a los procesos comunicativos de los medios. Al mismo tiempo, los enseña a articular el sentido profundo de las representaciones sociales y los valores transmitidos. El contexto donde se producen y se consumen los discursos sociales deviene asimismo objeto de análisis. Los diferentes puntos del programa se articulan en torno a algunas de las principales aportaciones de la semiótica estructuralista (Ferdinand de Saussure, Roland Barthes, Algirdas J. Greimas, etc. ) e interpretativa (Charles S. Peirce, Umberto Eco). De manera consecuente con la vocación crítica de la disciplina, se dedicará una atención especial a la (de)construcción de estereotipos sociales, particularmente los relacionados con las 1 una atención especial a la (de)construcción de estereotipos sociales, particularmente los relacionados con las representaciones del género, y las falacias de la post-verdad.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, castellà
Titulació: Comunicació Audiovisual [2501928] ; Periodisme [2501933]
Pla d'estudis: Grau en Comunicació Audiovisual [1196] ; Grau en Periodisme [971]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 81.2 KB

Castellà
5 p, 81.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-06, darrera modificació el 2024-04-06



   Favorit i Compartir