Història Econòmica Contemporània [102315]
Pujol Andreu, Josep
Cussó Segura, Xavier
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat d'Economia i Empresa

Título variante: Contemporary Economic History
Título variante: Historia Económica Contemporánea
Fecha: 2018-19
Resumen: Aquesta assignatura forma part del grup d'assignatures Historia Econòmica, juntament amb Historia industrial i del treball i Historia del Pensament Econòmic. Alhora, en fer-se la docència a tercer curs (6 crèdits ECTS) i ser obligatòria en el grau d'Economia i optativa en el d'Empresa, l'assignatura aprofundeix en aquell aspecte de la formació acadèmica dels estudiants que es dístintiu de l'enfocament històric, i que és la incidència de la variable temps en la presa de decisions econòmiques. Aquesta docència, alhora, s'articula al voltant d'un tema central de la situació econòmica actual, la crisi financera, per tal de potenciar capacitats que facilitin als alumnes sortides professionals. En aquest context, la docència s'organitza en tres grans blocs, en els que es destacant els principals aspectes de la historia del sector financer i les seves connexions amb la resta d'activitats econòmiques i el marc institucional: - 1870-1914: període: (a) de tipus de canvi fixos, sense inflacions i en un marc de polítiques econòmiques lliberals, i (b) de formació de nous sistemes financers. - 1914-1958: període: (a) de transició en el sistema de tipus de canvi i les polítiques econòmiques nacionals, i (b) d'inestabilitat monetària i financera. - 1958-2010: 1 1958-1971/73: període: (a) de tipus de canvi fixos i polítiques econòmiques keynesianes, i (b) de transformació del sector financer; 1971/73-2010, període: (a) de tipus de canvi flexibles amb polítiques econòmiques neoliberals, i (b) de creixent inestabilitat financera.
Resumen: Together with Labour History and History of Economic Thought, this course focuses on economic history. The course is normally taken during the third year (6 ECTS credits): it is compulsory for students enrolled in Economics (Economía) and elective for those in Business and Enterprise (Administración i Dirección de Empresas). The course goes more in depth into the analysis of the role played by time and path dependency in economic decisions and results by adopting a historical perspective. The lectures also connect economic history to present-day economic issues such as the recent financial crisis, to provide students with capabilities and knowledge that are highly valuable in today's job market. The lecture will be mainly focused on the history of the financial sector and its link with the economy, and it is organized as follows: 1. 1870 - 1914: an era of (a) fixed exchange rates, no inflation and liberal economic policies, as well as (b) formation of new systems. 2. 1914 - 1958: a phase of (a) transition in the exchange-rate system and national economic policies, as well as (b) monetary and financial instability. 3. 1958 - 2010, further divided into: 1. 1958 - 1973: a period of (a) fixed exchange rates, Keynesian economic policies and (b) change in the financial sector. 2. 1973 - 2010: a period of (a) flexible exchange rates, neoliberal economic policies and (b) growing financial instability 1.
Resumen: Esta asignatura forma parte del grupo de asignaturas de Historia Económica, junto con Historia Industrial y del Trabajo e Historia del Pensamiento Económico. Asimismo, al hacerse la docencia en tercer curso (6 créditos ECTS) y ser obligatoria del grado de Economia y optativa en el de Empresa, la asignatura profundiza en aquel aspecto de la formación académica de los estudiantes que es distintivo del enfoque histórico, y que es la incidencia de la variable tiempo en la toma de decisiones económicas. Esta docencia, asimismo, se articula alrededor de un tema central de la situación económica actual, la crisis financiera, con el fin de potenciar capacidades que faciliten salidas profesionales a los alumnos. En este contexto, la docencia se organiza en tres grandes bloques, en los que se destacan los principales aspectos de la historia del sector financiero y sus conexiones con el resto de actividades económicas y el marco institucional: - 1870-1914: período: (a) de tipos de cambio fijos, sin inflaciones y en un marco de políticas económicas liberales, y (b) de formación de nuevos sistemas financieros. - 1914-1958: período: (a) de transición en el sistema de tipos de cambio y las políticas económicas nacionales, y (b) de inestabilidad monetaria y financiera. - 1958-2010: 1 1958-1971/73: período: (a) de tipos de cambio fijos y políticas económicas keynesianas y (b) de transformación del sector financiero. 1971/73-2010, período: (a) de tipos de cambio flexibles y políticas económicas neoliberales, y (b) de creciente inestabilidad financiera.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català.
Titulación: Administració i Direcció d'Empreses [2501572] ; Economia [2501573]
Plan de estudios: 1407 [1407] ; 1416 [1416]Català
8 p, 92.2 KB

Anglès
7 p, 89.2 KB

Castellà
8 p, 92.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2018-07-06, última modificación el 2018-10-20   Favorit i Compartir