Administració i Polítiques Ambientals [102815]
Castella Josa, Carola
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Environmental Administration and Policy
Títol variant: Administración y Políticas Ambientales
Data: 2018-19
Resum: Malgrat el títol de l'assignatura (Administració i Polítiques Ambientals) partirem de la premissa que l'Administració pública no és l'únic, ni tan sols el principal, actor polític en la elaboració de les polítiques ambientals i el foment del desenvolupament sostenible. En aquest sentit, ens sembla molt més oportú parlar de governança ambiental, entesa com aquella xarxa d'actors polítics (públics i privats) i d'interaccions entre aquests actors, que permet prendre decisions que afecten les polítiques ambientals i el desenvolupament sostenible. El caràcter introductori i molt sintètic (3 ECTS) d'aquesta assignatura limita l'abast, però no la transcendència dels seus objectius. Per a això, cal un plantejament estratègic en el disseny dels seus continguts: no es tractarà tant d'aprofundir en aspectes tècnics o descriptius de la matèria (Ciència Política/Ciència de l'Administració) com de predisposar l'alumne per a una comprensió política dels problemes ambientals i de la sostenibilitat. La naturalesa col·lectiva i conflictual (política) dels problemes ambientals requereix un abordatge que sigui facilitador i orientat a la transformació. En aquest sentit, hem considerat oportú donar rellevància a conceptes com el de "governança ambiental" o el de "transició cap a la sostenibilitat" i fer-los vertebradors dels continguts d'aquesta assignatura. Aquests conceptes no es poden encabir en un temari convencional de Ciència Política o de Ciència de l'Administració i, per tant són de poca utilitat, per a aquesta assignatura, el seguiment de manuals o la realització d'exàmens teòrics. Això, com veurem a "Metodologia", també reflectit en el mètode docent. L'estudi i la comprensió dels processos de governança que afavoreixen el trànsit cap a la sostenibilitat 1 L'estudi i la comprensió dels processos de governança que afavoreixen el trànsit cap a la sostenibilitat és, en definitiva, l'objectiu principal d'aquesta assignatura. De forma més explícita i concreta podem enumerar els objectius que se'n deriven: Comprendre i valorar la naturalesa política dels problemes i conflictes ambientals; del desenvolupament sostenible com a aposta política, econòmica, social i cultural de futur. Identificar i estudiar els principals actors polítics, els seus recursos i instruments en la gestió dels problemes ambientals i de la sostenibilitat. Comprendre el concepte de "governança ambiental" per tal d'afavorir processos de "transició cap a la sostenibilitat". Adquirir les competències i habilitats necessàries per tal de saber a aplicar a casos concrets (àmbits territorials i sectorials determinats) els conceptes de "governança ambiental" i de "transició cap a la sostenibilitat".
Resum: A pesar del título de la asignatura (Administración y Políticas Ambientales) partiremos de la premisa de que la Administración pública no es el único, ni siquiera el principal, actor político en la elaboración de las políticas ambientales y el fomento del desarrollo sostenible. En este sentido, nos parece mucho más oportuno hablar de gobernanza ambiental, entendida como aquella red de actores políticos (públicos y privados) y de interacciones entre estos actores, que permite tomar decisiones que afectan a las políticas ambientales y el desarrollo sostenible. El carácter introductorio y muy sintético (3 ECTS) de esta asignatura limita el alcance, pero no la trascendencia de sus objetivos. Para ello, es necesario un planteamiento estratégico en el diseño de sus contenidos: no se tratará tanto de profundizar en aspectos técnicos o descriptivos de la materia (Ciencia Política / Ciencia de la Administración) como de predisponer al/la alumno/a para una comprensión política de los problemas ambientales y de la sostenibilidad. La naturaleza colectiva y conflictual (política) de los problemas ambientales requiere un abordaje que sea facilitador y orientado a la transformación. En este sentido, hemos considerado oportuno dar relevancia a conceptos como el de "gobernanza ambiental" o el de "transición hacia la sostenibilidad" y hacerlos vertebradores de los contenidos de esta asignatura. Estos conceptos no se pueden incluir en un temario convencional de Ciencia Política o de Ciencia de la Administración y, por lo tanto son de poca utilidad, para esta asignatura, el seguimiento de manuales o la realización de exámenes teóricos. Esto, como veremos en "Metodología", también reflejado en el método docente. El estudio y la comprensión de los procesos de gobernanza que favorecen el tránsito hacia la sostenibilidad es, en definitiva, el objetivo principal de esta asignatura. De forma más explícita y concreta podemos enumerar los objetivos que se derivan: 1 • Comprender y valorar la naturaleza política de los problemas y conflictos ambientales; del desarrollo sostenible como apuesta política, económica, social y cultural de futuro. • Identificar y estudiar los principales actores políticos, sus recursos e instrumentos en la gestión de los problemas ambientales y de la sostenibilidad. • Comprender el concepto de "gobernanza ambiental" para favorecer procesos de "transición hacia la sostenibilidad". • Adquirir las competencias y habilidades necesarias para saber a aplicar a casos concretos (ámbitos territoriales y sectoriales determinados) los conceptos de "gobernanza ambiental" y de "transición hacia la sostenibilidad".
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Pla d'estudis: Grau en Ciències Ambientals [959]Català
6 p, 93.5 KB

Anglès
Versió reduïda
2 p, 70.3 KB

Castellà
6 p, 92.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-13, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir