Las limitaciones del «modelo Barcelona». Una lectura desde Urban Regime Analysis
Casellas, Antònia (University of Utah. College of Architecture and Planning)

Títol variant: Les limitacions del «model Barcelona». Una lectura des d'Urban Regime Analysis
Títol variant: Les limitations «du modèle Barcelone». Une lecture depuis Urban Regime Analysis
Títol variant: The limits of the «Barcelona model». A reading fron Urban regine Analysis
Data: 2006
Resum: El artículo explora el modelo de desarrollo urbano en Barcelona, utilizando Urban Regime Analysis como herramienta analítica. Se presentan las principales características de gobernabilidad de la ciudad y su evolución desde principios de la década de 1980 hasta el año 2006. Se analiza la dinámica de la transformación de la ciudad estudiando con detalle el proceso de consolidación de la colaboración entre los sectores público y privado iniciada en el contexto de los Juegos Olímpicos de 1992. Se estudia el diseño de esta colaboración y se argumenta que ha influido en el desarrollo de la política de remodelación urbanística de la ciudad, creando un régimen urbano que da prioridad al crecimiento económico por encima de otras consideraciones sociales y de ciudad. El estudio aporta una perspectiva crítica al «modelo Barcelona».
Resum: L'article explora el model de desenvolupament urbà a Barcelona, utilitzant Urban Regime Analysis com a eina analítica. S'hi presenten les característiques principals de la governabilitat de la ciutat i la seva evolució des de principis de la dècada de 1980 fins a l'any 2006. S'hi analitza la dinàmica de la transformació de la ciutat estudiant amb detall el procés de consolidació de la col·laboració entre els sectors públic i privat iniciada en el context dels Jocs Olímpics de 1992. S'hi estudia el disseny d'aquesta col·laboració i s'hi argumenta que aquesta cooperació ha influït el desenvolupament de la política de remodelació urbanística de la ciutat, creant un regim urbà que dóna prioritat al creixement econòmic per sobre d'altres consideracions socials i urbanes. L'estudi aporta una perspectiva crítica al «model Barcelona».
Resum: L'article explore le modèle de développement urbain à Barcelone en utilisant Urban Regime Analysis comme outil analytique. L'article présente les principales caractéristiques de gouvernabilité de la ville et son évolution depuis le début des années 1980 jusqu'au l'année 2006. On analyse la dynamique de la transformation de la ville en étudiant en détail le processus de consolidation de la collaboration public-privé entamée dans le contexte des Jeux Olympiques de 1992. L'article étudie la conception de cette collaboration. Il y a des arguments pour dire que cette collaboration a influencé le développement de la politique de restructuration urbaine de la ville, en créant un régime urbain qui donne priorité à la croissance économique au-dessus d'autres considérations sociales et urbaines. L'étude apporte une perspective critique «au modèle Barcelone».
Resum: This article analyzes Barcelona's urban evolution applying Urban Regime Analysis as analytical tool. The paper presents the main features of the city's governance, and its evolution since the beginning of the 1980s to 2006. It analyzes the dynamics urban transformation of the city focusing on the consolidation of a public-private partnership initiated in the context of the Olympic Games of 1992. It studies the type and features of this partnership. The paper concludes that the partnership has shaped the urban planning redevelopment policies of the city, creating an urban regime that gives priority to economic growth over other social and physical considerations. The paper takes a critical approach to the «Barcelona model».
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Urban Regime Analysis ; Desarrollo urbano ; Gobernabilidad ; Barcelona ; Desenvolupament urbà ; Governança ; Développement urbain ; Governance ; Barcelone ; Urban development
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 48 (2006) p. 61-81, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/72653


21 p, 130.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-07-18, darrera modificació el 2023-09-13   Favorit i Compartir