Citogenètica [101964]
Blanco Rodríguez, Joan
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Cytogenetics
Títol variant: Citogenética
Data: 2018-19
Resum: La citogenètica és una disciplina híbrida que es nodreix de conceptes de Biologia Cel·lular i de Genètica. La convergència d'aspectes derivats d'aquestes àrees ha contribuït al desenvolupament d'una ciència moderna i dinàmica que presenta com a objectiu fonamental l'estudi del cromosoma. El progrés d'aquesta disciplina s'ha caracteritzat per l'aplicació combinada de tècniques convencionals i modernes, així com per un intercanvi continu entre el desenvolupament de nous mètodes i la formulació de noves hipòtesis. Tot plegat ha influït notablement en un coneixement més profund del cromosoma, aportant una concepció dinàmica d'aquesta estructura cel·lular i desenvolupant fins a límits insospitats, el binomi estructura - funció. La consolidació de la Citogenètica al llarg dels últims anys ha donat com resultat una disciplina viva, acostant-nos a les fronteres d'altres disciplines de la Biologia i amb clares i notables aplicacions de repercussions socials considerables: millora de la salut humana (càncer i genotoxicitat, origen genètic de síndromes i malalties, origen genètic de la infertilitat, dosimetria biològica); agricultura i ramaderia a través de la millora genètica de plantes; determinació dels canvis cromosòmics que participen en processos d'especiació. En aquest context els objectius formatius de l'assignatura són: 1 1. Oferir una visió completa de l'estructura i comportament dels cromosomes com a garants de la conservació de la informació genètica, la seva transmissió de pares a fills i l'alliberament ordenat en l'expressió gènica. 2. Estudiar les variacions que afecten elscromosomes, des dels mecanismes que les originen fins a les conseqüències genètiques per a la descendència. D'altra banda, els coneixements teòrics adquirits en l'assignatura de Citogenètica es complementen amb una formació pràctica al laboratori en l'assignatura de Laboratori Integrat III.
Resum: Cytogenetics is a hybrid discipline that draws on concepts of Cell Biology and Genetics. The convergence of issues from these areas has contributed to the development of a modern and dynamic science that has as a main objective the study of the chromosome. The progress of this discipline has been characterized by the combination of conventional and modern techniques, as well as a continuous exchange between the development of new methods and the formulation of new hypotheses. This has significantly improve the understanding of the chromosome, providing a dynamic conception of this cell structure and developing to the limits the structure-function binomial. In recent years, the consolidation of Cytogenetics has resulted in an alive discipline, approaching the borders to other disciplines with significant repercussions and applications in human health, agriculture and evolution. In this context the objectives of the subject are: 1. To offer a comprehensive view into the structure and behavior of chromosomes to guarantee the preservation of genetic information, its transmission from parents to children and gene expression. 2. To study chromosomes variations, from the mechanisms that originate them to the genetic consequences for the offspring. Moreover, practical training in Integrated Laboratory III will complement the theoretical knowledge acquired during the course. 1.
Resum: La citogenética es una disciplina híbrida que se nutre de conceptos de Biología Celular y de Genética. La convergencia de aspectos derivados de estas áreas ha contribuido al desarrollo de una ciencia moderna y dinámica que presenta como objetivo fundamental el estudio del cromosoma. El progreso de esta disciplina se ha caracterizado por la aplicación combinada de técnicas convencionales y modernas, así como para un intercambio continuo entre el desarrollo de nuevos métodos y la formulación de nuevas hipótesis. Todo ello ha influido notablemente en un conocimiento más profundo del cromosoma, aportando una concepción dinámica de esta estructura celular y desarrollando hasta límites insospechados, el binomio estructura - función. La consolidación de la citogenética en los últimos años ha dado como resultado una disciplina viva, acercándonos a las fronteras de otras disciplinas de la Biología y con claras y notables aplicaciones de repercusiones sociales considerables: mejora de la salud humana (cáncer y genotoxicidad, origen genético de síndromes y enfermedades, origen genético de la infertilidad, dosimetría biológica); agricultura y ganadería a través de la mejora genética de plantas; determinación de los cambios cromosómicos que participan en procesos de especiación. En este contexto los objetivos formativos de la asignatura son: 1 En este contexto los objetivos formativos de la asignatura son: 1. Ofrecer una visión completa de la estructura y comportamiento de los cromosomas como garantes de la conservación de la información genética, su transmisión de padres a hijos y la liberación ordenado en la expresión génica. 2. Estudiar las variaciones que afectan los cromosomas, desde los mecanismos que las originan hasta las consecuencias genéticas para la descendencia. Por otra parte, los conocimientos teóricos adquiridos en la asignatura de Citogenética se complementan con una formación práctica en el laboratorio en la asignatura de Laboratorio Integrado III.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Genètica [2500890]
Pla d'estudis: Grau en Genètica [833]Català
6 p, 88.1 KB

Anglès
6 p, 85.5 KB

Castellà
7 p, 88.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2018-07-13, darrera modificació el 2021-06-19   Favorit i Compartir