La Mujer inmigrada tras el velo estadístico
Domingo i Valls, Andreu, 1958-
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Centre d'Estudis Demogràfics 1998
Resum: La recopilació de dades sobre permisos de residència constitueix la principal font per l'estudi de la població de nacionalitat estrangera a Espanya. L'esmentada recopilació ha estat marcada per les fites legislatives que estableixen els drets i deures dels estrangers a Espanya. La legislació incideix en la pròpia visibilitat de la població estrangera, alhora que regula mínims criteris de registre, d'aquesta manera les sèries estadístiques reflecteixen més les iniciatives legislatives i llur aplicació, que no pas la presència real de població estrangera. En aquest context la situació de la dona immigrada de nacionalitat estrangera resulta paradoxal: el registro deficient tendeix a esborrar el seu perfil, mentre que, cada cop més, la dona ocupa un lloc central en els discursos relacionats amb la immigració.
Resum: La recopilación de datos sobre permisos de residencia constituye la principal fuente para el estudio de la población de nacionalidad extranjera en España. Dicha recopilación ha estado jalonada por los hitos legislativos que establecen los derechos y deberes de los extranjeros en España. La legislación incide en la propia visibilidad de la población extranjera, al tiempo que regula mínimos criterios de registro, tanto es así que las series estadísticas son un fiel reflejo de las iniciativas legislativas y de su aplicación, mucho más que de la presencia real de población extranjera. En este contexto la situación de la mujer inmigrada de nacionalidad extranjera es paradójico: el registro deficiente tiende a borrar su perfil, mientras que cada vez más, la mujer ocupa un lugar central en los discursos relacionados con la inmigración.
Resum: Data on residence permits constitutes the main source for the study of foreign nationality population in Spain. The data is influenced by the legislation that establishes the rights and obligations of foreigners in Spain. The legislation affects the visibility of foreign population. It regulates basic registration criterions. Thus, statistical series are more the reflection of legislatives initiatives and their application than the real presence of foreign population. In this context, the situation of foreign nationality immigrant woman is paradoxal: the register tends to obscure its profile while, at the same time, women play a central role in the discourse related to immigration.
Resum: Les données sur les permis de résidence constituent la source principale pour l'étude de la population de nationalité étrangère en Espagne. Ces données sont influencées par la législation établissant les droits et les obligations des étrangers en Espagne. La législation affecte la visibilité de la population étrangère. Elle régit les critères de base d'enregistrement. Ainsi, les séries statistiques sont davantage le reflet des initiatives législatives et leur application que le reflet de la présence rélle de la population étrangère. Dans ce contexte, la situation de la femme immigrante de nationalité étrangère est paradoxal: le registre déficient tend à masquer son profil alors que, de plus en plus, la femme occupe un role central dans le discours lié à l'immigration.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 146
Document: Working paper
Matèria: Població estrangera, Espanya, demografia, dona, política de població, fonts estadístiques ; Población extranjera, España, demografía, mujer, política de población, fuentes estadísticas ; Foreign population, Spain, demography, woman, population policies, statistical sources ; Population étrangère, Espagne, démographie, femme, politique de population, sources statistiques



16 p, 66.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2018-07-30, darrera modificació el 2024-03-09



   Favorit i Compartir