Web of Science: 6 cites, Scopus: 14 cites, Google Scholar: cites
Diversidad cultural y escenarios migratorios : un estudio sobre formación de profesores
Cernadas Ríos, Francisco X. (Grupo de Investigación ESCULCA)
Lorenzo Moledo, Mar (Universidade de Santiago de Compostela)
Santos Rego, Miguel A. (Universidade de Santiago de Compostela)

Títol variant: Diversitat cultural i escenaris de migració : un estudi sobre la formació de professors
Títol variant: Cultural diversity and migratory scenarios : a study on teacher training
Data: 2019
Resum: Ante los desafíos que supone enfrentarse con eficacia a las nuevas tareas educativas generadas por la diversidad presente en la actual sociedad abierta, multicultural y en continuo cambio, el enfoque intercultural debe incorporarse en la cualificación del profesorado, a fin de capacitarlo con las competencias que demanda la educación y el desarrollo humano del siglo XXI. El objetivo de esta investigación es analizar la presencia de la interculturalidad en los planes de formación inicial y permanente de los maestros de educación infantil y primaria, y los profesores de educación secundaria de Galicia. Para ello, se han revisado las materias impartidas en los grados para la formación de maestros y los másteres universitarios en Profesorado de Educación Secundaria en las tres universidades gallegas, así como la formación continua ofrecida por el Centro Autonómico de Formación e Innovación. Los resultados ponen de manifiesto una notable carencia formativa en este campo y la necesidad de promover los cambios oportunos en la preparación del profesorado. Finalmente, se formulan algunas propuestas de mejora dirigidas tanto a la administración educativa como a la propia universidad.
Resum: Davant els reptes que suposa enfrontar-se amb eficàcia a les noves tasques educatives que genera la diversitat present en l'actual societat oberta, multicultural i en continu canvi, l'enfocament intercultural ha de ser incorporat en la qualificació dels professors, per tal de capacitar-los amb les habilitats que demanda l'educació i el desenvolupament humà per al segle xxi. L'objectiu d'aquest estudi és analitzar la presència de la interculturalitat en els plans de formació inicial i permanent dels professors d'educació infantil i primària i els mestres d'educació secundària de Galícia. Amb aquesta finalitat, hem revisat les assignatures impartides en els graus per a la formació de mestres i els màsters universitaris en Professorat d'Educació Secundària de les tres universitats gallegues, així com la formació proporcionada pel Centro Autonómico de Formación e Innovación. Els resultats posen de manifest una notable falta de formació en aquest camp i la necessitat d'impulsar els canvis oportuns en la preparació de professors. Finalment, s'hi formulen algunes propostes de millora tant a l'administració educativa com a la mateixa universitat.
Resum: Faced with the challenges of coping effectively with the new educational tasks due to the present diversity in today's open, multicultural and continuously evolving society, the intercultural approach has to be incorporated into teacher training in order to provide them with the competences required of education and human development in the 21st century. This study aims to analyze the presence of interculturality in the initial and permanent training programs of childhood, primary and secondary education teachers in Galicia. To this end, the subjects taught in the teacher training degrees and the Master's Degree in Secondary Education of the three Galician universities have been reviewed, as well as the continuing education provided by the Autonomous Center for Training and Innovation. The results show a notable lack of training in this field and the need for timely changes in teacher education. Finally, some proposals for improvement directed at both the educational administration and the university itself are discussed.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Educación intercultural ; Inmigración y escuela ; Formación del profesorado ; Educació intercultural ; Immigració i escola ; Formació del professorat ; Intercultural education ; Immigration and school ; Teacher training
Publicat a: Educar, Vol. 55 Núm. 1 (2019) , p. 19-37 (Monográfico) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v55-n1-cernadas-lorenzo-santos
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/348879
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/v55-n1-cernadas-lorenzo-santos
DOI: 10.5565/rev/educar.961


19 p, 227.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-01-22, darrera modificació el 2022-12-21



   Favorit i Compartir