Guillermo Díaz-Plaja, director de l'Institut del Teatre durant el primer franquisme
Gallén, Enric (Universitat Pompeu Fabra)

Títol variant: Guillermo Díaz-Plaja, director of the Institut del Teatre during the first Francoism
Data: 2015
Resum: Com a partícip del procés de substitució lingüística i literària encarrilat per les autoritats franquistes en el conjunt de les institucions i plataformes culturals catalanes, Guillermo Díaz-Plaja es va convertir a partir de 1939 en el director d'una entitat de preguerra, l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, que, reconvertida en Institut del Teatre, va ser recuperada per la Diputació Provincial de Barcelona després de la seva vinculació a la Generalitat republicana. Des del primer moment, Díaz-Plaja va projectar la seva ambició i empremta més personals en la gestió del centre. Va aconseguir que l'antiga Escola creada per Adrià Gual es convertís en una Escola Superior d'Art Dramàtic, de característiques semblants a la Real Escuela Superior de Arte Dramático de Madrid. Com a contrapunt a aquest reconeixement professional de la seva gestió, Díaz-Plaja va mantenir, en canvi, una posició molt tímida en relació amb la restauració de la catalanitat original del centre. Tampoc el seu projecte més ambiciós, la creació d'un Teatro de la Ciudad, amb una important i directa implicació de l'Institut del Teatre, no es va acabar de materialitzar durant el primer franquisme.
Resum: Guillermo Díaz-Plaja cooperated in the process of substitution of Catalan language and literature accomplished by Franco's regime in all Catalan cultural platforms and institutions. In that context, from 1939 Guillermo Díaz-Plaja became the headmaster of the Escola Catalana d'Art Dramàtic (Catalan School of Dramatic Arts), which was reconverted to the Institut del Teatre, recovered by the Diputació Provincial de Barcelona (Provincial Council of Barcelona) after being linked to the Catalan autonomous government during the Republic. From the beginning, Díaz-Plaja projected his most personal ambition in the management of this institution. He achieved that the ancient school, founded by Adrià Gual, was converted into the Escola Superior d'Art Dramàtic (School of high education in Dramatic Arts), a similar institution to the Real Escuela Superior de Arte Dramático (School of high education in Dramatic Arts) in Madrid. On the other side of this professional recognition to his management, Díaz-Plaja maintained a feeble position to restore the Catalan origin of the centre. At the same time, his most ambitious project, to create a «Teatro de la Ciudad» (Theatre of the City), with an important and direct implication of the Institut del Teatre, was neither materialised during the first years of Franco's regime.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Guillermo Díaz-Plaja ; Adrià Gual ; Institut del Teatre ; Escola Superior d'Art Dramàtic ; Teatre català ; Franquisme ; Teatro de la Ciudad ; Catalan drama ; Franco's regime
Publicat a: Franquisme & transició, Núm. 3 (2015) , p. 41-119, ISSN 2014-511X

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/franquismeitransicio/article/view/305425


79 p, 760.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Arts i humanitats > Centre d'Estudis sobre dictadures i democràcies (CEDID-UAB)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2019-02-12, darrera modificació el 2024-01-11



   Favorit i Compartir