El factor demogràfic en la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya
Esteve, Albert (Centre d'Estudis Demogràfics)
Devolder, Daniel (Centre d'Estudis Demogràfics)
Blanes, Amand (Centre d'Estudis Demogràfics)
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Demogràfics

Título variante: El factor demográfico en la sostenibilidad del sistema de pensiones en España
Título variante: The demographic factor in the sustainability of Spain's pension system
Publicación: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2018
Descripción: 4 pag.
Resumen: La caiguda dels naixements, l'augment de l'esperança de vida i la jubilació futura dels baby-boomers desafia la sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya perquè disminueix la relació entre cotitzants i jubilats. En aquest número del Perspectives Demogràfiques examinem la incidència d'aquestes causes sobre la sostenibilitat demogràfica del sistema i l'efecte que diversos escenaris de mortalitat, fecunditat i migració exterior podrien tenir en el futur. Les condicions demogràfiques del passat, molt favorables pel sistema, no es repetiran en el futur, però la demografia del futur no hauria de ser obstacle per mantenir un sistema de pensions, basat en la idea de repartiment, sostenible, solidari i suficient.
Resumen: La caída de los nacimientos, el aumento de la esperanza de vida y la jubilación futura de los baby-boomers desafía la sostenibilidad del sistema de pensiones en España porque disminuye la relación entre cotizantes y jubilados. En este número de Perspectivas Demográficas examinamos la incidencia de estas causas sobre la sostenibilidad demográfica del sistema y el efecto que distintos escenarios de mortalidad, fecundidad y migración exterior podrían tener en el futuro. Las condiciones demográficas del pasado, muy favorables para el sistema, no se repetirán en el futuro, pero la demografía que viene no debería ser obstáculo para mantener un sistema de pensiones basado en la idea de reparto, sostenible, solidario y suficiente.
Resumen: The falling number of births, increased life expectancy and future retirement of the baby-boomers represent a challenge for the sustainability of the pension system in Spain because the relationship between contributors and pensioners is now smaller. In this issue of Perspectivas Demográficas we shall examine the impact of these factors on the demographic sustainability of the pension system and the effects that several scenarios of death rate, fertility and immigration might have in times to come. The demographic conditions of the past, which were very favourable to the system, will not be repeated in future. However, the coming demographic situation need not be an obstacle for maintaining a sustainable, solidary and adequate pensions system based on the idea of distribution (pay-as-you-go pension system).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català, castellà i anglès.
Colección: Perspectives demogràfiques ; 009
Documento: workingPaper
Materia: Demografia ; Demografía ; Demography ; Sistema de pensions ; Sistema de pensiones ; Pensions system ; Sostenibilitat demogràfica ; Sostenibilidad demográfica ; Demographic sustainability ; Espanya ; España ; Spain

Adreça alternativa: https://ced.uab.cat/difusio/butlleti-perspectives-demografiques/


English
4 p, 1.5 MB

Català
4 p, 1.5 MB

Español
4 p, 1.5 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2019-02-13, última modificación el 2019-07-21   Favorit i Compartir