La persistent desigualtat de gènere en l'ús del temps a Espanya
Ajenjo, Marc, 1965- (Centre d'Estudis Demogràfics)
García Román, Joan (Centre d'Estudis Demogràfics)
Centre d'Estudis Demogràfics

Título variante: La persistente desigualdad de género en el uso del tiempo en España
Título variante: Persistent gender inequality and use of time in Spain
Publicación: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2019
Descripción: 4 pag.
Resumen: Les relacions de gènere són un element essencial per entendre l'esdevenir de la formació i dissolució de les parelles i llurs nivells de fecunditat en el món occidental. Arguments teòrics recents postulen que la transició cap a una major simetria de gènere hauria d'esperonar la formació de parelles i la fecunditat. I es posa com a exemple la recuperació de la fecunditat en alguns països escandinaus. En aquest context, l'augment progressiu dels nivells d'estudi i d'ocupació de la població femenina hauria d'empènyer aquesta transició. Malgrat això, diversos estudis apunten que les desigualtats de gènere en la distribució dels usos del temps persisteixen i tendeixen a augmentar amb l'arribada dels fills. En aquest número de Perspectives Demogràfiques, examinem en detall les diferències de gènere en els usos del temps en el context espanyol. I ho fem atenent quina és la situació familiar de les persones i, en el cas de les parelles, la posició relativa de les dones respecte als homes en relació al nivell d'estudis i contribució als ingressos de la llar. Amb dades de l'Enquesta d'Usos del Temps de 2009-2010 (INE), analitzem el temps diari que homes i dones dediquen a les activitats quotidianes en diferents moments del seu cicle de vida. Com a principals conclusions cal destacar que la desigualtat entre homes i dones es dona des de la infància, i que el naixement de la descendència és el principal factor que les acreix. Les desigualtats de gènere es mantenen, encara que no de la mateixa magnitud, fins i tot en els casos on les dones tenen un major nivell educatiu i uns ingressos superiors als de les seves parelles.
Resumen: Las relaciones de género son un elemento esencial para entender las dinámicas de la formación y disolución de las parejas y sus niveles de fecundidad en el mundo occidental. Argumentos teóricos recientes postulan que la transición hacia una mayor simetría de género debería de estimular la formación de parejas y la fecundidad. Un ejemplo de ello es la recuperación de la fecundidad que ha tenido lugar en los países escandinavos. En este contexto, el aumento continuo del nivel educativo y la ocupación de la población femenina ayudaría a activar esa transición. A pesar de ello, diversos estudios apuntan que las desigualdades de género en la distribución del tiempo persisten y tienden a aumentar con la llegada de hijos. En este número de Perspectives Demogràfiques examinamos con detalle las diferencias de género en el uso del tiempo en España, partiendo de la situación familiar de las personas y, en el caso de les parejas, de la posición relativa de la mujer respeto al hombre en relación al nivel de estudios y contribución a los ingresos del hogar. Con datos de la Encuesta de Empleo del Tiempo 2009-2010 (INE), analizamos el tiempo diario que unos y otras dedican a las actividades cotidianas en distintos momentos del ciclo de vida. Entre las principales conclusiones hay que destacar que la desigualdad ya se produce en la infancia, pero que es en la edad adulta y con el nacimiento de la descendencia, cuando más incrementa. Las desigualdades de género se mantienen, aunque no en la misma magnitud, incluso entre las parejas en las que ellas tienen un mayor nivel educativo y unos ingresos superiores.
Resumen: Gender relations are essential for understanding the future of formation and breakup of couples and their fertility rates in the western world. Recent theoretical arguments postulate that transition to better gender symmetry should stimulate couple formation and fertility, giving as an example the recovery of fertility in some Scandinavian countries. In this context, the progressive increase in educational levels and presence of women in the workforce should encourage the transition. Nevertheless, several studies suggest that gender inequalities in the distribution of uses of time still persist, and tend to increase after children are born. In this number of Perspectives Demogràfiques, we offer a detailed examination of gender differences with regard to uses of time in Spain, doing so with attention to people's family situations and, where couples are concerned, the position of women by comparison with men in terms of educational level and contribution to household income. Using data from the 2009-2010 Time Use Survey (Spanish National Statistics Institute – INE), we analyse the time spent on a daily basis by men and women in their routine activities at different stages of their life cycle. Notable among the main conclusions is the fact that inequality between men and women occurs in childhood, and the birth of children is the main factor widening the gap. Gender inequalities persist, although not with the same magnitude, even in cases where women have a higher educational level and larger income than their partners.
Nota: Número d'acord de subvenció AGAUR/2016 BP-00279
Nota: Número d'acord de subvenció MICINN/CSO2016-78715-R
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Català, anglès i castellà.
Colección: Perspectives demogràfiques ; 014
Documento: workingPaper
Materia: Desigualtat de gènere ; Ús del temps ; Distribució del temps ; Diferències en el si de la parella ; Espanya ; Desigualdad de género ; Uso del tiempo ; Distribución del tiempo ; Diferencias en el seno de la pareja ; España ; Gender Inequality ; Use of Time ; Distribution of time ; Differences within the couple ; Spain

Adreça alternativa: http://ced.uab.es/difusion/butlleti-perspectives-demografiques


Català
4 p, 670.2 KB

English
4 p, 729.9 KB

Español
4 p, 610.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2019-03-06, última modificación el 2019-03-08   Favorit i Compartir