Els Llibres infantils al segle XXI : caracterització de les obres infantils destinades als primers lectors / doctoranda: Sra. Cristina Correro Iglesias ; directora: Dra. Teresa Colomer Martínez
Correro Iglesias, Cristina, 1974-
Colomer Martínez, Teresa, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials

Publicació: [Bellaterra] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.
Descripció: 1 recurs en línia (426 pàgines) : il·lustracions, gràfics.
Resum: Aquesta tesi se situa dins l'àmbit de recerca en didàctica de la literatura. L'objectiu principal de la investigació és caracteritzar els llibres infantils del segle XXI per a primers lectors, així com evidenciar l'evolució i els canvis produïts durant el període 1977-2013. El corpus a analitzar inclou les obres més recomanades per la crítica especialitzada en el benentès que són les que poden revelar millor la qualitat i els pressupòsits educatius i literaris que configuren la literatura per a infants, així com les que més reflecteixen els canvis socioculturals i artístics que marquen les tendències evolutives de la producció. La caracterització es divideix en sis àmbits: la producció editorial i formal, la representació literària del món, la fragmentació narrativa, la complexitat narrativa, la complexitat interpretativa i la relació entre el text i les imatges. Els resultats obtinguts es comparen amb la caracterització de les obres realitzada per Colomer (1995a) per tal de veure'n l'evolució seguida i poder establir la competència literària del lector implícit que pressuposen els llibres del nou mil·lenni.
Resum: Esta tesis se sitúa en el ámbito de investigación en didáctica de la literatura. El objetivo principal de la investigación es caracterizar los libros infantiles del siglo XXI para primeros lectores, así como evidenciar la evolución y los cambios producidos durante el período 1977-2013. El corpus a analizar incluye las obras más recomendadas por la crítica especializada cuya característica es que son las que pueden revelar mejor la calidad y la presuposición educativa y literaria que configura la literatura para niños, así como las que más reflejan los cambios socioculturales y artísticos que marcan las tendencias evolutivas de la producción. La caracterización se divide en seis ámbitos: la producción editorial y formal, la representación literaria del mundo, la fragmentación narrativa, la complejidad narrativa, la complejidad interpretativa y la relación entre el texto y las imágenes. Los resultados obtenidos se comparan con la caracterización de las obras realizada por Colomer (1995a) para ver la evolución y poder establecer la competencia literaria del lector implícito que presuponen los libros del nuevo milenio.
Resum: This study belongs to the field of literary education. The overall objective of this thesis is to characterise twenty-first-century children's books for early readers, as well as to establish the evolutionary trends and changes during the period 1977-2013. The corpus is based on the books most recommended by specialist critics, with the understanding that these are works of high quality which best reflect the educational and literary assumptions to which children's literature responds as a cultural product and which most clearly mark the evolutionary tendencies in the production of children's books. The characterisation is divided into six areas: editorial and formal production, the literary depiction of the world, narrative fragmentation, narrative complexity, interpretive complexity and the relationship between the text and the images in contemporary fiction. The results obtained are compared using the characterisation of the works according to by Colomer (1995b) in order to identify the evolution of children's literature and the literary competence of the implicit reader presumed by the works of the new millennium.
Nota: Departament responsable de la tesi: Departament de Didàctica de la Llengua, de la Literatura i de les Ciències Socials.
Nota: Premi Extraordinari de Doctorat concedit pels programes de doctorat de la UAB per curs acadèmic 2018-2019
Nota: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. 2018.
Drets: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Document: Tesis i dissertacions electròniques. ; Tesi doctoral ; Versió publicada
Matèria: Literatura infantil ; Història i crítica ; S. XXI
ISBN: 9788449082559

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/665173


427 p, 8.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2019-03-11, darrera modificació el 2021-08-07   Favorit i Compartir