Web of Science: 0 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
Los cambios en la estructura del empleo en España a lo largo del ciclo económico : patrones de cambio y factores explicativos (1995-2014)
Torrejón Pérez, Sergio (Universidad Complutense de Madrid)

Títol variant: Els canvis en l'estructura de l'ocupació a Espanya al llarg del cicle econòmic : patrons de canvi i factors explicatius (1995-2014)
Títol variant: Changes in the employment structure in Spain along the economic cycle : patterns of change and drivers (1995-2014)
Data: 2019
Resum: En este artículo se analizan los patrones de cambio estructural del empleo a lo largo del último ciclo económico en España (1995-2014). Primero se realiza un diagnóstico en cada etapa: de cierta polarización en la fase expansiva y de mejora en la crisis. Luego se exploran las principales causas que explican esas dinámicas. Se lleva a cabo con datos de la EU-LFS y la EWCS, que se complementan con el uso de unos índices de tareas que permiten enriquecer los diagnósticos. Al seguir un procedimiento similar que muchos trabajos de referencia y clasificar los empleos con un indicador relativamente novedoso, se ofrece un diagnóstico alternativo de los cambios recientes en el empleo, lo que sirve para enriquecer el debate sobre algunas cuestiones centrales de los campos de la economía y la estratificación social.
Resum: En aquest article s'analitzen els patrons de canvi estructural de l'ocupació al llarg de l'últim cicle econòmic a Espanya (1995-2014). Primer es fa un diagnòstic de cada etapa: de certa polarització en la fase expansiva i de millora en la crisi. Després s'exploren les principals causes que expliquen aquestes dinàmiques. Es duu a terme amb dades de l'EU-LFS i l'EWCS, que es complementen amb l'ús d'uns índexs de tasques que permeten enriquir els diagnòstics. En seguir un procediment similar al de molts treballs de referència i classificar les ocupacions amb un indicador relativament nou, s'ofereix un diagnòstic alternatiu dels canvis recents en l'ocupació, la qual cosa serveix per enriquir el debat sobre algunes qüestions centrals dels camps de l'economia i l'estratificació social.
Resum: This paper analyzes the patterns of structural change in employment along the last economic cycle in Spain (1995-2014). First, a diagnosis is performed for every stage of the cycle, finding polarization in the expansive period and upgrading in the crisis. The main causes that explain these dynamics are then explored. To do so, data from the EU-LFS and the EWCS are used and complemented with a set of task indices that enrich the diagnosis. Following a similar methodology to that used in the literature but classifying the different jobs with a new index, an alternative diagnosis of changes in employment is provided. This can be useful to enrich the debate on some key questions in the economics and social stratification fields.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Empleo ; Cambio estructural ; Polarización ; Ciclo económico ; Mercado de trabajo ; Ocupació ; Canvi estructural ; Polarització ; Cicle econòmic ; Mercat de treball ; Employment ; Structural change ; Polarization ; Economic cycle ; Labor market
Publicat a: Papers : revista de sociologia, Vol. 104 Núm. 4 (2019) , p. 605-633 (Artículos) , ISSN 2013-9004

Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v104-n4-torrejon
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/364030
DOI: 10.5565/rev/papers.2567


30 p, 507.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-06-04, darrera modificació el 2022-02-06   Favorit i Compartir