La transició nutricional en tres societats de caçadors-recol·lectors contemporànies
Reyes-García, Victoria (Universitat Autònoma de Barcelona. Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals)

Títol variant: La transición nutricional en tres sociedades de cazadores-recolectores contemporáneas
Títol variant: Dietary transitions among three contemporary hunter-gatherers across the tropics
Data: 2019
Resum: Algunes societats de caçadors-recol·lectors estan experimentant una transició nutricional ja que, a causa de la integració de l'economia de mercat i els seus efectes, s'introdueixen aliments processats en les seves dietes i per tant, augmenta el seu consum d'olis, greixos i sucres. És per això que en aquest estudi, s'analitza la disponibilitat, origen i accessibilitat dels aliments en tres societats caçadores-recol·lectores amb incorporació de mercat. Els resultats mostren una dieta majoritàriament dependent del bosc encara que es destaca un accés creixent a productes del mercat provocant aquesta transició nutricional.
Resum: Algunas sociedades de cazadores-recolectores están experimentando una transición nutricional ya que, debido a la integración de la economía de mercado y sus efectos, se están introduciendo alimentos procesados en sus dietas y por tanto, aumentando su consumo de aceites, grasas y azúcares. Es por esto que en este estudio, se analiza la disponibilidad, origen y accesibilidad de los alimentos en tres sociedades cazadoras- recolectoras con incorporación de mercado. Los resultados muestran una dieta mayoritariamente dependiente del bosque aunque se destaca un acceso creciente a productos del mercado provocando esta transición nutricional.
Resum: Some hunter-gatherer societies are undergoing a dietary transition because, due to the integration of market economy and its effects, processed foods are being introduced into their diets causing an increase of their oil, fats and sugar consumption. This is why in this study, the availability, origin and accessibility of food is analyzed in three hunter-gatherer societies in the process of market economy incorporation. The results show a predominantly forest-dependent diet, although an increasing access to market products is highlighted, causing this nutritional transition.
Nota: Unidad de excelencia María de Maeztu MdM-2015-0552
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Maig 2019, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 70.2 KB

Español
2 p, 267.3 KB

English
2 p, 265.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2019-06-06, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir