Estètica i crítica [100278]
Vilar Roca, Gerard
Perez Casanovas, Ager
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Aesthetics and Criticism
Títol variant: Estética y crítica
Data: 2019-20
Resum: Aquesta assignatura pretén dotar l'alumne de les eines teòriques, metodològiques i instrumentals imprescindibles per poder analitzar la relació entre l'art i la crítica, en el doble sentit de la tasca crítica que pot fer l'art i en el sentit de la pràctica de la crítica d'art. Així, es busca millorar el vocabulari del l'estudiant a l'hora d'escriure i parlar críticament sobre art, especialment sobre art contemporani. En aquest sentit, es concep com una assignatura de caire teòric i pràctic. Enguany el curs se centrarà en els problemes de l'estètica i la crítica de les imatges, indagant en quina mesura les imatges constitueixen una possibilitat de pensament que es resisteixi al caràcter disciplinar amb el qual s'ha abordat el tractament de les imatges, especialment des de la metodología de la història de l'art. En aquest sentit, es tracta de propiciar una comprensió de la "crítica" que no sigui entesa merament com una activitat consistent a jutjar idees, pràctiques artístiques o moviments socials, sinó singularment com aquella que n'investiga les condicions de possibilitat. Els objectius específics de l'assignatura són els següents: 1. La comprensió del principals problemes de la crítica estètica 2. El coneixement dels principals enfocaments teòrics en el tractament d'aquests problemes 3. La familiarització amb els principals textos i discursos de la tradició des del segle XVIII fins al present 4. Conèixer el vocabulari i l'argumentari desplegat en el passat amb vigència actual 5. Establir un diàleg entre els textos i idees de la tradició i el present com a història 6. Cultivar el sentit crític en l'alumne com a element central de la comprensió de l'art i els fenòmens 1 6. Cultivar el sentit crític en l'alumne com a element central de la comprensió de l'art i els fenòmens estètics 7. Cultivar les capacitats i les habilitats per a la crítica escrita en l'alumne.
Resum: Esta asignatura pretende dotar al alumno de las herramientas teóricas, metodológicas e instrumentales imprescindibles para poder analizar la relación entre el arte y la crítica, en el doble sentido de la tarea crítica que puede hacer el arte y en el sentido de la práctica de la crítica de arte. Así, se busca mejorar el vocabulario del estudiante a la hora de escribir y hablar críticamente sobre arte, especialmente sobre arte contemporáneo. En este sentido, se concibe como una asignatura de carácter teórico y práctico. Este año, el curso se centrará en los problemas de la estética y la crítica de las imágenes, indagando sobre en qué medida las imágenes constituyen una posibilidad de pensamiento que se resiste al carácter disciplinar con el que se ha abordado el tratamiento de las imágenes, especialmente desde la metodología de la historia del arte. En este sentido, se trata de propiciar una comprensión de la "crítica" entendida no meramente como una actividad consistente en juzgar ideas, prácticas artísticas o movimientos sociales, sino singularmente como aquella que investiga las condiciones de posibilidad. Los objetivos específicos de la asignatura son los siguientes: 1. La comprensión de los principales problemas de la crítica estética 2. El conocimiento de los principales enfoques teóricos en el tratamiento de estos problemas 3. La familiarización con los principales textos y discursos de la tradición desde el siglo XVIII hasta el presente 4. Conocer el vocabulario y el argumentario desplegado en el pasado con vigencia actual 5. Establecer un diálogo entre los textos e ideas de la tradición y el presente como historia 6. Cultivar el sentido crítico en el alumno como elemento central de la comprensión del arte y los 1 6. Cultivar el sentido crítico en el alumno como elemento central de la comprensión del arte y los fenómenos estéticos 7. Cultivar las capacidades y las habilidades para la crítica escrita en el alumno.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Filosofia [2500246]
Pla d'estudis: Grau en Filosofia [802]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 110.2 KB

Anglès
6 p, 109.0 KB

Castellà
6 p, 109.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-06-29, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir