Periodisme d'Investigació [103089]
Rodriguez Bonfill, Pepe
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Investigative Journalism
Títol variant: Periodismo de Investigación
Data: 2019-20
Resum: L'assignatura Periodisme d'Investigació es concentra en la metodologia del treball de investigació en el context periodístic. Amb especial atenció als processos de detecció de fets investigables, operacionalització de la investigació, documentació, contrast i validació de dades -tant des del punt de vista professional com ètic i legal- i a la manera com aquests processos són transmesos al públic. El seu objectiu és capacitar a l'alumnat per a poder realitzar investigacions mitjançant un conjunt de habilitats i metodologies especialitzades, i per a poder exercir la especialitat professional del periodisme d'investigació. La formació teòrica i pràctica, però fonamentalment metodològica, està orientada a l'adquisició dels coneixements, estratègies, tècniques i eines específiques que permeten abordar amb garanties d'èxit processos de investigació complexos, ja sigui per a finalitats periodístiques o altres; un aprenentatge que ja és aplicat mentre es cursa la matèria i s'emprenen i culminen investigacions pròpies realitzades en el món real. L'alumnat, a més de formar-se en el domini de la metodologia investigativa i dels seus requeriments definitoris nuclears de profunditat, rigor, veracitat i altres, aprèn a veure i analitzar la realitat quotidiana des del punt de vista investigatiu, amb la finalitat de adquirir habilitats per a detectar àmbits de interès, desenvolupa habilitats per a localitzar, tractar, utilitzar i verificar fonts de informació personals i documentals, i adquireix els 1 per a localitzar, tractar, utilitzar i verificar fonts de informació personals i documentals, i adquireix els coneixements bàsics sobre els límits tècnics, legals i ètics de la investigació.
Resum: La asignatura Periodismo de investigación se concentra en la metodología del trabajo de investigación en el contexto periodístico. Presta especial atención a los procesos de detección de hechos investigables, operacionalización de la investigación, documentación, contraste y validación de datos -tanto desde el punto de vista profesional como ético y legal- y al modo como éstos se transmiten al público. Su objetivo es capacitar al alumnado para poder realizar investigaciones mediante un conjunto de habilidades y metodologías especializadas, y para poder ejercer la especialidad profesional del periodismo de investigación. La formación teórico-práctica, fundamentalmente metodológica, está orientada hacia la adquisición de los conocimientos, estrategias, técnicas y herramientas específicas que permiten abordar con garantías de éxito procesos de investigación complejos, ya sea para fines periodísticos u otros; un aprendizaje que ya se aplica mientras se cursa esta materia al emprender y culminar investigaciones propias realizadas en el mundo real. El alumnado, además de formarse en el dominio de la metodología investigativa y de sus requerimientos definitorios nucleares de profundidad, rigor, veracidad y otros, aprende a ver y analizar la realidad cotidiana desde el punto de vista investigativo, con el fin de adquirir la destreza para detectar ámbitos de interés, 1 desde el punto de vista investigativo, con el fin de adquirir la destreza para detectar ámbitos de interés, desarrolla habilidades para localizar, tratar, utilizar y verificar fuentes de información personales y documentales, y adquiere los conocimientos básicos acerca de los límites técnicos, legales y éticos de la investigación.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Periodisme [2501933]
Pla d'estudis: Grau en Periodisme [971]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
10 p, 131.6 KB

Anglès
8 p, 121.7 KB

Castellà
10 p, 131.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-06-29, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir