Arquitectures Avançades [102778]
Moure Lopez, Juan Carlos
Senar Rosell, Miquel Àngel
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Título variante: Advanced Computer Architectures
Título variante: Arquitecturas Avanzadas
Fecha: 2019-20
Resumen: L'objectiu fonamental de l'assignatura és que els alumnes adquireixin les capacitats d'anàlisi, utilització i avaluació d'arquitectures avançades de computadors, per al desenvolupament d'aplicacions i serveis informàtics. Els conceptes bàsics que es descriuran a les sessions teòriques són: el processador multi-nucli, el sistema multi-processador de memòria compartida, els acceleradors de còmput, l'avaluació de rendiment i prestacions, i els models i llenguatges de programació d'aquests sistemes paral·lels. Els objectius més específics són els següents: 1. Entendre les claus per obtenir bon rendiment de computadors multi-nucli i multi-processador, i d'acceleradors de còmput (GPUs) 2. Identificar les oportunitats de paral·lelització a un algorisme o aplicació, a diferents nivells (instruccions, iteracions d'un bucle, crides a funcions. . . ), i expressar-ho formalment 3. Dissenyar les estructures de dades d'una aplicació i els algorismes que hi accedeixen per tal d'afavorir el bon rendiment de la jerarquia de memòria 4. Analitzar, dissenyar i implantar algorismes paral·lels amb patrons de còmput abstractes (reducció, transformació. . . ) sota paradigmes de programació basats en variables compartides i sincronització, i amb llenguatges paral·lels actuals, com OpenMP i OpenACC. 1 5. Verificar la funcionalitat i avaluar el rendiment d'aplicacions paral·leles, identificant els colls d'ampolla respecte al rendiment 6. A partir de l'anàlisi de rendiment, seleccionar el computador adequat a una aplicació i/o realitzar optimitzacions del codi que millorin encara més el seu rendiment.
Resumen: El objetivo fundamental de la asignatura es que los alumnos adquieran las capacidades de análisis, utilización y evaluación de arquitecturas avanzadas de computadores, para el desarrollo de aplicaciones y servicios informáticos. Los conceptos básicos que se describirán en las sesiones teóricas son: el procesador multi-núcleo, el sistema multi-procesador de memoria compartida, los aceleradores de cómputo, la evaluación de rendimiento y prestaciones, y los modelos y lenguajes de programación de estos sistemas paralelos. Los objetivos más específicos son los siguientes: 1. Entender las claves para obtener buen rendimiento de computadores multi-núcleo y multi-procesador, y de aceleradores de cómputo (GPUs) 2. Identificar las oportunidades de paralelización en un algoritmo o aplicación, a diferentes niveles (instrucciones, iteraciones de un bucle, llamadas a funciones. . . ), y expresarlo formalmente 3. Diseñar las estructuras de datos de una aplicación y los algoritmos que acceden a estos datos para favorecer el buen rendimiento de la jerarquía de memoria 4. Analizar, diseñar e implantar algoritmos paralelos con patrones abstractos de cómputo (reducción, transformación. . . ) bajo paradigmas de programación basados en variables compartidas y sincronización; y con lenguajes paralelos actuales, como OpenMP y OpenACC. 1 5. Verificar la funcionalidad y evaluar el rendimiento de aplicaciones paralelas, identificando los cuellos de botella respecto al rendimiento 6. A partir del análisis de rendimiento, seleccionar el computador adecuado a una aplicación y/o realizar optimizaciones del código que mejoren aún más su rendimiento.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà.
Titulación: Enginyeria Informàtica [2502441]
Plan de estudios: Enginyeria Informàtica [958]Català
6 p, 110.4 KB

Anglès
6 p, 109.6 KB

Castellà
6 p, 110.1 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-05, última modificación el 2020-02-29   Favorit i Compartir