Física i Química de Superfícies [103299]
García, Gemma
Ayllon, Jose Antonio
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Physics and Chemistry of Surfaces
Títol variant: Física y Química de Superficies
Data: 2019-20
Resum: L'objectiu d'aquesta assignatura es donar a conèixer una ciència tant important i interdisciplinar com la ciència de les superfícies, frontera entre la física, la química, la biologia i la enginyeria. Es tractaran els aspectes més basics dels fenòmens quimicofísics que tenen lloc en les interfases líquid-gas, sòlid-líquid, sòlid-gas i sòlid-sòlid. S'aprofundirà en diversos temes introduïts en l' assignatura "Introducció a la Nanociència i la Nanotecnologia" de primer curs i "Laboratori de microscòpies i caracterització de materials" de segon curs. S'utilitzaran els coneixements en química i en Termodinàmica per abordar els fenòmens de superfície, interfície i catàlisi heterogènia, discutint-ne els diferents tipus de catalitzadors. Es descriurà amb detall l'estructura superficial dels sòlids i la seva modificació així com les principals tècniques de caracterització superficial des d'un punt de vista estructural, morfològic, microestructural i composicional. S'introduiran les tècniques de creixement de capes primes, destacant-ne la importància del creixement epitaxial en les aplicacions en nanotecnologia. Amb l'objectiu d'enfortir les competències transversals de l'alumnat en aprenentatge autònom, comunicació científica, raonament crític i perspectiva de gènere, s'inclourà un treball, individual o en grup, de recerca bibliogràfica sobre un tema o concepte científic del camp de la ciència de superfícies que introdueixi aspectes relacionats ambla seva evolució històrica, els actors implicats i les seves relacions, l'impacte en la ciència i en la societat, tot des d'una perspectiva de gènere.
Resum: El objetivo de esta asignatura es dar a conocer una ciencia tan importante e interdisciplinar como la ciencia de las superficies, frontera entre la física, la química, la biología y la ingeniería. Se tratarán los aspectos más básicos de los fenómenos químico-físicos que tienen lugar en las interfases líquido-gas, sólido-líquido, sólido-gas y sólido-sólido. Se profundizará en diversos temas introducidos en las asignaturas "Introducción a la nanociencia y la nanotecnología" de primer curso y "Laboratorio de microscopias y caracterización de materiales" de segundo curso. Se utilizarán los conocimientos en química y en Termodinámica para abordar los fenómenos de superficie, interfaz y catálisis heterogénea, discutiendo los diferentes tipos de catalizadores. Se describirá con detalle la estructura superficial de los sólidos y su modificación así como las principales técnicas de caracterización superficial desde un punto de vista estructural, morfológico, microestructural y composicional. Se introducirán las técnicas de crecimiento de capas delgadas, destacando la importancia del crecimiento epitaxial en las aplicaciones en nanotecnología.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Nanociència i Nanotecnologia [2501922]
Pla d'estudis: Grau en Nanociència i Nanotecnologia [983]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 110.6 KB

Anglès
6 p, 108.7 KB

Castellà
6 p, 108.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-05, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir