Disseny Experimental i de Projectes de Recerca [103972]
Martín Ibáñez, Maite
Piedrafita Arilla, Jesús
Vergara, Patri
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Veterinària

Additional title: Design of Experiments and Research Projects
Additional title: Diseño Experimental y de Proyectos de Investigación
Date: 2019-20
Abstract: Es tracta d'una assignatura optativa de cinquè curs, on el principal objectiu és donar a l'estudiant de Veterinària els coneixements que capaciten per a la funció D (Disseny de Procediments i Projectes)* establerta en el Real Decreto 53/2013, que fa referència a la protecció dels animals utilitzats amb finalitats científiques i on es regulen les qüestions relatives a la formació i capacitació del personal que treballa amb animals d'experimentació. Aquesta assignatura va adreçada a tots aquells alumnes que contemplin el àmbit de la recerca com una possible sortida professional, i especialment a tots aquells que vulguin continuar la seva formació amb estudis de tercer cicle. L'eix principal sobre el que gira tota l'assignatura és l'aplicació del principi de les 3Rs en el disseny de procediments i la seva repercussió en l'obtenció de les dades experimentals. S'abordaran pas a pas tots els factors que intervenen en el disseny: des del plantejament de la hipòtesi a l'elecció del model experimental, l' impacte del benestar animal i el control dels factors ambientals, l'elecció del tipus de disseny i l'anàlisi estadístic adequat, i finalment la disseminació dels resultats. Els objectius formatius concrets són: 1- Conèixer el marc jurídic i normatiu nacional i internacional en el que es dissenyen i gestionen els projectes de recerca. 2- Comprendre i respondre adequadament a les qüestions ètiques i de benestar que es plantegen en els procediments en els que s'utilitzen animals d'experimentació. 1 3- Saber com dissenyar i gestionar un procedimentexperimental per tal d'assolir els objectius establerts, tot garantint el compliment amb la normativa vigent. 4- Saber desenvolupar l'anàlisi de les dades per tal de fer la presentació de resultats i l'informe corresponent. Els alumnes que superin aquesta assignatura podran sol·licitar a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural la corresponent acreditació per desenvolupar la funció D només en el cas de les espècies d'interès veterinari (carnívors domèstics, remugants, èquids, aus, porcs, peixos i lagomorfs). Els graduats en Veterinària que també hagin superat l'assignatura "Ciència del animal de laboratori" podran incloure als rossegadors en el llistat de les espècies per las quals sol·liciten l'acreditació pel desenvolupament de la funció D.
Abstract: Se trata de una asignatura optativa de quinto curso, donde el principal objetivo es dar al estudiante de Veterinaria los conocimientos que capacitan para la función D (Diseño de Procedimientos y Proyectos) * establecida en el Real Decreto 53/2013, que hace referencia a la protección de los animales utilizados con fines científicos y donde se regulan las cuestiones relativas a la formación y capacitación del personal que trabaja con animales de experimentación. Esta asignatura va dirigida a todos aquellos alumnos que contemplen el ámbito de la investigación como una posible salida profesional, y especialmente a todos aquellos que quieran continuar su formación con estudios de tercer ciclo. El eje principal sobre el que gira toda la asignatura es la aplicación del principio de las 3Rs en el diseño de procedimientos y su repercusión en la obtención de los datos experimentales. Se abordarán paso a paso todos los factores que intervienen en el diseño: desde el planteamiento de la hipótesis a la elección del modelo experimental, el impacto del bienestar animal y el control de los factores ambientales, la elección del tipo de diseño y el análisis estadístico adecuado, y finalmente la diseminación de los resultados. Los objetivos formativos concretos son: 1- Conocer el marco jurídico y normativo nacional e internacional en el que se diseñan y gestionan los proyectos de investigación. 2- Comprender y responder adecuadamente a las cuestiones éticas y de bienestar que se plantean en los procedimientos en los que se utilizan animales de experimentación. 1 3- Saber cómo diseñar y gestionar un procedimentexperimental para alcanzar los objetivos establecidos, garantizando el cumplimiento con la normativa vigente. 4- Saber desarrollar el análisis de los datos para hacer la presentación de resultados y el informe correspondiente. Los alumnos que superen esta asignatura podrán solicitar a la Dirección General de Políticas Ambientales y Medio Natural la correspondiente acreditación para desarrollar la función D sólo en el caso de las especies de interés veterinario (carnívoros domésticos, rumiantes, équidos, aves, cerdos , peces y lagomorfos). Los graduados en Veterinaria que también hayan superado la asignatura "Ciencia del animal de laboratorio" podrán incluir los roedores en el listado de las especies para las cuales solicitan la acreditación para el desarrollo de la función D.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català, anglès, castellà
Studies: Veterinària [2502445]
Study plan: Grau en Veterinària [955]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 103.1 KB

Anglès
4 p, 101.9 KB

Castellà
4 p, 103.0 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Course guides

 Record created 2019-07-05, last modified 2023-01-28



   Favorit i Compartir