Bases Ètiques, Gestió i Qualitat dels Serveis d'Infermeria [101805]
Jiménez Pera, Miguel
Granel Gimenez, Nina
Arreciado Marañón, Antonia
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Additional title: Foundations of the Ethics, Management and Quality of Nursing Services
Additional title: Bases éticas y gestión y calidad de los servicios de enfermería
Date: 2019-20
Abstract: Contextualització: L'assignatura bases ètiques i gestió i qualitat dels serveis d'infermeria és una assignatura de 3 crèdits ECTS i és considerada com a obligatòria dins les directrius generals de Bases de la Infermeria del pla d'estudis, de la Universitat Autònoma de Barcelona, per a l'obtenció del títol de grau d'infermeria. La pràctica de la infermeria fonamentada en el "tenir cura" de la persona sana o malalta, de la família o comunitat, mitjançant activitats destinades al manteniment, promoció, protecció de la salut i ajuda en el procés de rehabilitació i reinserció, implica la realització de funcions de caire assistencial, docent, investigador i de gestió de recursos, en l'àmbit d'actuació autònom o independent i també en el de col·laboració amb els diversos membres de l'equip de salut. 1 El desenvolupament d'aquesta pràctica es du a terme en el si d'un entorn social concret i en el marc d'un sistema de salut basat en uns principis, uns valors i unes normes socials i legals, que interactuen amb els valors de l'usuari i els del propi professional. Valors que en l'activitat quotidiana, en la presa de decisions sobre atenció de salut, poden entrar en col·lisió i presentar conflictes que facin sorgir dilemes ètics i legals. Els continguts teòrics d'aquesta assignatura s'imparteixen durant el segon semestre de primer curs i s'integren amb una part de l'assignatura de nutrició mitjançant casos/problemes relacionats amb les necessitats d'alimentar-se. Aquesta assignatura està relacionada amb els continguts de les assignatures evolució de les cures i pensament infermer, del segon semestre de primer curs i s'aplica de manera transversal al llarg de les diferents assignatures que constitueixen el Grau en Infermeria. Objectius formatius de l'assignatura: - Conèixer les obligacions i les responsabilitats que incideixen en l'exercici professional de la infermeria. - Demostrar la capacitat d'aplicar un anàlisi crític i una rigorosa valoració de les situacions assistencials per tal d'ajudar a l'usuari i/o família a adoptar les conductes més adequades per aconseguir el seu benestar, partint del propi coneixement i l'aplicació de les normes legals i dels principis ètics, i en especial respectant els drets humans així com els drets de l'usuari.
Abstract: Contextualización: La asignatura Bases Éticas y Gestión y Calidad de los Servicios de Enfermería es una asignatura de 3 créditos ECTS y es considerada como obligatoria dentro de las directrices generales de las Bases de la Enfermería del plan de estudios de la Universidad Autónoma de Barcelona para la obtención del título de Grado de Enfermería. La práctica de la enfermería fundamentada en el "cuidado" de la persona sana o enferma, de la familia o comunidad, mediante actividades destinadas al mantenimiento, promoción y protección de la salud y a la ayuda en el proceso de rehabilitación y reinserción, implica la realización de funciones de cariz asistencial, docente, investigador y de gestión de recursos, tanto en el ámbito de actuación autónomo o independiente como también en el de colaboración con los diversos miembros del equipo de salud. El desarrollo de esta práctica se lleva a cabo en un entorno social concreto y en el marco de un sistema de salud basado en unos principios, valores y normas sociales y legales que interactúan con los valores del usuario y los del propio profesional. Valores que en la actividad cotidiana y en la toma de decisiones sobre la atención a la salud, pueden entrar en colisión y presentar conflictos que hagan surgir dilemas éticos y legales. Los contenidos teóricos de esta asignatura se imparten durante el segundo semestre del primer curso y se 1 Los contenidos teóricos de esta asignatura se imparten durante el segundo semestre del primer curso y se integran con una parte de la asignatura de Nutrición mediante casos/problemas relacionados con las necesidades de alimentarse. Esta asignatura está relacionada con los contenidos de las asignaturas de Evolución de los Cuidados y el Pensamiento Enfermero, del segundo semestre del primer curso, y se aplica de manera transversal a lo largo de las diferentes asignaturas que constituyen el Grado en Enfermería. Objetivos formativos de la asignatura: - Conocer las obligaciones y las responsabilidades que inciden en el ejercicio profesional de la enfermería. - Demostrar la capacidad de aplicar un análisis crítico y una valoración rigurosa de las situaciones asistenciales con el fin de ayudar al usuario y/o familia a adoptar las conductas más adecuadas para conseguir su bienestar, partiendo del propio conocimiento y la aplicación de las normas legales y de los principios éticos, y en especial respetando los derechos humanos, así como los derechos del usuario.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català.
Studies: Infermeria [2500891]
Study plan: Grau en Infermeria [830]Català
7 p, 130.3 KB

Anglès
7 p, 129.3 KB

Castellà
7 p, 129.1 KB

The record appears in these collections:
Course materials > Study plans

 Record created 2019-07-12, last modified 2019-07-26   Favorit i Compartir