Medi Ambient i Societat [102805]
Cebollada Frontera, Angel
Espluga Trenc, Josep
Padial Iglesias, Mario
Akinci, Zeynep Sila
Sala Lorda, Guillem
Avellaneda Garcia, Pau
Domene, Elena
Padró García, Joan Cristian
Herrero, Amaranta
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Título variante: Environment and Society
Título variante: Medio Ambiente y Sociedad
Fecha: 2019-20
Resumen: Aquesta assignatura és impartida per professorat de l'àrea de Ciències Socials (Sociologia i Geografia). L'objectiu bàsic d'aquesta assignatura és proporcionar un coneixement adequat de les principals eines i conceptes que des de les ciències socials s'han formulat per a l'estudi del medi ambient i les relacions entre l'esser humà i el medi. El fet de ser una assignatura de primer curs fa que tingui una vocació introductòria i, per tant, els temes es focalitzaran en un volum reduït de conceptes bàsics però imprescindibles per a continuar la formació posterior. En concret es tractaran les següents dimensions: 1 En concret es tractaran les següents dimensions: a) la història i l'evolució recent dels moviments socials ambientalistes. S'introduiran els principals models teòrics per a explicar les relacions entre medi ambient i societat, amb especial èmfasi en l'anàlisi dels conflictes socioambientals. Es farà una anàlisi de les diferents perspectives d'estudi de la percepció social del risc i les seves implicacions en termes polítics, socials i culturals. b) les principals dimensions geogràfiques i socials del món global, amb una atenció prioritària al procés de globalització, el desenvolupament i l'impacte medioambiental que genera l'activitat humana sobre el planeta. L'èmfasi es posarà en els aspectes de la globalització relacionats amb l'activitat econòmica i en el debat sobre les dinàmiques de creixement de l'economia mundial i els límits ambientals. c) l'anàlisi de les principals dinàmiques demogràfiques mundials, en especial l'estudi dels processos de creixement de la població en l'actualitat i de cara al futur proper. Aquest creixement ha generat un intens debat sobre la capacitat del planeta per sostenir aquesta població i les tensions que sorgeixen de la relació entre població i recursos. d) el creixement de la població ha originat la necessitat d'alimentar a una població creixent i les situacions de fams persisteixen malgrat la revolució verda i la denominada nova revolució verda, basada en l'ús dels transgènics. La intensificació de la producció agrària mundial té un impacte important sobre la biodiversitat del planeta i l'augment dels nivells de contaminació i de destrucció de sòls. e) per últim, es prestarà atenció a la ciutat i a les principals problemàtiques medioambientals associades a aquestes concentracions humanes derivades tant del seu procés de creixement de població com de la seva expansió territorial. Les classes teòriques es combinaran amb pràctiques a realitzar a les aules d'informàtica i la realització de seminaris on es treballaran els diferents conceptes exposats en les classes teòriques a partir de la programació de conferències, l'exposició de fragments de vídeo i els debats sobre diversos llibres. Es pretén que l'estudiant participi de manera activa a les classes i en els diferents debats amb l'objectiu de guanyar capacitat de raonament des d'una perspectiva crítica i informada.
Resumen: Esta asignatura está impartida por Profesorado del área de Ciencias Sociales (Sociología y Geografía). El objetivo básico de esta asignatura es proporcionar un conocimiento adecuado de las principales herramientas y conceptos que desde las ciencias sociales se han formulado para el estudio del medio ambiente y las relaciones entre el ser humano y el medio. Al ser una asignatura de primer curso hace que tenga una vocación introductoria y, por eso, los temas es focalizarán en un volumen reducido de conceptos básicos pero imprescindibles para continuar la formación posterior. En concreto se tratarán las dimensiones siguientes: a) la historia y la evolución reciente de los movimientos sociales ambientalistas. Se introducirán los principales modelos teóricos para explicar los relaciones entre medio ambiente y sociedad, con especial énfasis en el análisis de los conflictos socioambientales. Se hará un análisis de las diferentes perspectivas de estudio de la percepción social del riesgo y los sus implicaciones en términos políticos, sociales y culturales. b) las principales dimensiones geográficas y sociales del mundo global, con atención prioritaria al proceso de 1 b) las principales dimensiones geográficas y sociales del mundo global, con atención prioritaria al proceso de globalización, desarrallo y el impacto medioambiental que genera la actividad humana. El énfasis se pondrá en los aspectos de la globalización relacionados con la actividad económica y en el debate sobre los dinámicas de crecimiento de la economía mundial y los límites ambientales. c) Análisis de las principales dinámicas demográficas mundiales, especialmente el estudio de los procesos de crecimiento de la población en la actualidad y de cara al futuro próximo. Este crecimiento ha generado un intenso debate sobre la capacidad del planeta para sostener esta población y los tensiones que surgen de la relación entre población y recursos. d) el crecimiento de la población ha originado la necesidad de alimentar a una población creciente y situaciones de desnutrición persisten pesar de la revolución verde y la denominada nueva revolución verde, basada en el uso de los transgénicos. La intensificación de la producción agraria mundial tiene un impacto importante sobre la biodiversidad del planeta y el aumento de los niveles de contaminación y de destrucción de suelos. e) por último, se prestará atención a la ciudad y a las principales problemáticas medioambientales asociadas a estas concentraciones humanas derivadas tanto del proceso de crecimiento de población como de su expansión territorial.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Ciències Ambientals [2501915]
Plan de estudios: Grau en Ciències Ambientals [1435]Català
8 p, 121.4 KB

Anglès
6 p, 110.6 KB

Castellà
6 p, 106.9 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-12, última modificación el 2021-04-13   Favorit i Compartir