Relació Metge-Pacient [102853]
Tobeña Pallarés, Adolfo
Taberner Viera, Joan
Vega Moreno, Daniel
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Títol variant: Doctor-Patient Relationship
Títol variant: Relación Médico-Paciente
Data: 2019-20
Resum: L'objectiu general de l'assignatura és proporcionar a l'alumne les bases que li permetin establir i mantenir una bona relació amb els pacients, els familiars i altres professionals. Objectius específics bàsics 1. Adquirir criteris per aplicar principis ètics sòlids en la relació professional amb els pacients 2. Reconèixer les necessitats dels pacients en el procés diagnòstic i terapèutic. 3. Proporcionar les bases que permetin una comunicació eficaç, profitosa i i respectuosa amb els pacients 4. Adquirir coneixements i experiències per establir una interacció professional efectiva en entorns sanitaris diversos. 5. Aprendre a enfrontar-se amb situacions difícils d'interacció en la consulta i altres entorns sanitaris Objectius addicionals 1. Conèixer i aplicar els valors professionals de dedicació i sentit del deure, responsabilitat, integritat i 1 1. Conèixer i aplicar els valors professionals de dedicació i sentit del deure, responsabilitat, integritat i honestedat en l'exercici de la Medicina. 2. Saber abordar la pràctica professional respectant l'autonomia del pacient, les seves creences i la seva cultura. 3. Distingir els procediments diagnòstics i terapèutics sòlids, dels especulatius, artefactuals i enganyosos. 4. Conèixer elements de la comunicació pertinent amb els pacients, familiars i el seu entorn social 5. Reconèixer la necessitat de mantenir la competència professional de manera contínua i exigent 6. Informar sobre males noticies i pronòstics severs, a més de fer consell terapèutic 7. Aprendre fonaments del principi de la confidencialitat i conèixer alguns aspectes legals de l'exercici de la professió mèdica 8. Conèixer aspectes de la comunicació de troballes científiques així com pautes i guies professionals, per fer-ne una transmissió efectiva. 9. Exercitar modalitats d'interacció clínica (entrevista, comunicació verbal, comunicació no verbal i interferències) El coneixement d'un marc teòric i evidències sobre la comunicació humana en la relació metge-pacient, així com les tasques i habilitats comunicatives pròpies de la consulta mèdica permetrà a l'alumne entendre i apreciar la naturalesa particular de la relació amb el pacient i la importància de la relació terapèutica, així com desenvolupar habilitats necessàries que proporcionen una plataforma segura per abordar qüestions comunicatives específiques en contextos i situacions professionals difícils i per establir bones relacions amb altres professionals. Els objectius i continguts de l'assignatura es complementen amb els de la matèria Pràcticum II programada també a segon curs.
Resum: El objetivo general de la asignatura es proporcionar al alumno las bases que le permitan establecer y mantener una buena relación con los pacientes, los familiares y otros profesionales. Objetivos específicos básicos 1. Adquirir criterios para aplicar principios éticos sólidos en la relación profesional con los pacientes 2. Reconocer las necesidades de los pacientes en el proceso diagnóstico y terapéutico. 3. Proporcionar las bases que permitan una comunicación eficaz, provechosa y respetuosa con los pacientes 4. Adquirir conocimientos y experiencias para establecer una interacción profesional efectiva en entornos sanitarios diversos. 5. Aprender a afrontar situaciones difíciles de interacción en la consulta y otros entornos sanitarios Objetivos adicionales 1. Conocer y aplicar los valores profesionales de dedicación y sentido del deber, responsabilidad, 1 1. Conocer y aplicar los valores profesionales de dedicación y sentido del deber, responsabilidad, integridad y honestidad en el ejercicio de la Medicina. 2. Saber abordar la práctica profesional respetando la autonomía del paciente, sus creencias y su cultura. 3. Distinguir los procedimientos diagnósticos y terapéuticos sólidos, los especulativos, artefactuales y engañosos. 4. Conocer elementos de la comunicación pertinente con los pacientes, familiares y su entorno social 5. Reconocer la necesidad de mantener la competencia profesional de manera continua y exigente 6. Informar sobre malas noticias y pronósticos severos, además de hacer consejo terapéutico 7. Aprender fundamentos del principio de la confidencialidad y conocer algunos aspectos legales del ejercicio de la profesión médica 8. Conocer aspectos de la comunicación de hallazgos científicos así como pautas y guías profesionales, para hacer una transmisión efectiva. 9. Ejercitar modalidades de interacción clínica (entrevista, comunicación verbal, comunicación no verbal e interferencias) El conocimiento de un marco teórico y evidencias sobre la comunicación humana en la relación médico-paciente, así como las tareas y habilidades comunicativas propias de la consulta médica permitirá al alumno entender y apreciar la naturaleza particular de la relación con el paciente y la importancia de la relación terapéutica, así como desarrollar habilidades necesarias que proporcionan una plataforma segura para abordar cuestiones comunicativas específicas en contextos y situaciones profesionales difíciles y para establecer buenas relaciones con otros profesionales. Los objetivos y contenidos de la asignatura se complementan con los de la materia Prácticum II programada también en segundo curso.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà.
Titulació: Medicina [2502442]
Pla d'estudis: Grau en Medicina [1192]Català
8 p, 130.7 KB

Anglès
8 p, 121.1 KB

Castellà
7 p, 123.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-12, darrera modificació el 2020-06-27   Favorit i Compartir