Web of Science: 4 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
La construcción de la identidad personal y profesional de los deportistas de alto nivel
López-Aguilar, David (Universidad de La Laguna)
Álvarez-Pérez, Pedro Ricardo (Universidad de La Laguna)

Títol variant: La construcció de la identitat personal i professional dels esportistes d'alt nivell
Títol variant: Construction of the personal and professional identity of high-level athletes
Data: 2019
Resum: La retirada de la práctica deportiva constituye una de las fases más complejas en la trayectoria vital de los deportistas de alto nivel, y requiere de una adecuada preparación y planificación previas. La definición del proyecto profesional y vital puede ayudar a los deportistas a afrontar este proceso antes, durante y después de la retirada de su actividad. En relación con esta problemática, el objetivo central del presente estudio fue analizar la influencia de distintos factores asociados al desarrollo profesional y vital de deportistas españoles de alto nivel. Para la recogida de datos se empleó una entrevista semiestructurada, que se organizó en torno a cinco dimensiones básicas: competición deportiva de alto nivel (I); fase exploratoria, conocimiento de sí mismo (II); fase exploratoria, conocimiento del entorno (III); fase de definición de las metas profesionales (IV), y fase de toma de decisiones vocacionales y profesionales (V). La muestra estuvo compuesta por un total de 16 deportistas de alto nivel acreditados por el Consejo Superior de Deportes. A partir de los resultados obtenidos, cabe destacar que los participantes en el estudio eran conscientes de la importancia que tenía la formación académica y el diseño de un proyecto personal y de vida sobre su futuro desarrollo profesional.
Resum: La retirada de la pràctica esportiva constitueix una de les fases més complexes en la trajectòria vital dels esportistes d'alt nivell, y requereix una adequada preparació i planificació prèvies. La definició del projecte professional i vital pot ajudar els esportistes a afrontar aquest procés abans, durant i després de la retirada de la seva activitat. En relació amb aquesta problemàtica, l'objectiu central del present estudi va ser analitzar la influència de diferents factors associats al desenvolupament professional i vital d'esportistes espanyols d'alt nivell. Per fer la recollida de dades es va emprar una entrevista semiestructurada, que es va organitzar entorn a cinc dimensions bàsiques: competició esportiva d'alt nivell (I); fase exploratòria, coneixement de si mateix (II); fase exploratòria, coneixement de l'entorn (III); fase de definició de les metes professionals (IV), i fase de presa de decisions vocacionals i professionals (V). La mostra va estar composta per un total de 16 esportistes d'alt nivell acreditats pel Consell Superior d'Esports. A partir dels resultats obtinguts, cal destacar que els participants en l'estudi eren conscients de la importància que tenia la formació acadèmica i el disseny d'un projecte personal i de vida sobre el seu futur desenvolupament professional.
Resum: Withdrawal from sport is one of the most complex stages in the life trajectories of high-level athletes and requires appropriate preparation and planning. Defining a professional and life project can help athletes cope with this process before, during, and after withdrawing from sport. In this regard, the main aim of this study was to analyze the influence of different factors associated with the professional and personal development of high-level Spanish athletes. Data were collected by means of a semi-structured interview organized into five basic dimensions: (I) sports competition; (II) exploratory phase and self-knowledge; (III) exploratory phase and knowledge of the environment; (IV) defining career goals; and (V) vocational and professional decisions. The sample comprised a total of 16 high-level athletes accredited by the Higher Sports Council of Spain. The results show that the athletes were aware of the importance of academic training and designing a personal life project for their future professional development.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Desarrollo profesional ; Proyecto personal ; Deportistas de élite ; Autoeficacia ; Expectativas de resultado ; Desenvolupament professional ; Projecte personal ; Esportistes d'elit ; Autoeficiència ; Expectatives de resultats ; Professional development ; Personal project ; High-level athletes ; Self-efficacy ; Outcomes
Publicat a: Educar, Vol. 55 Núm. 2 (2019) , p. 361-379 (Monográfico) , ISSN 2014-8801

Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v55-n2-lopez-alvarez
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/359300
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/v55-n2-lopez-alvarez
DOI: 10.5565/rev/educar.1018


19 p, 260.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-07-16, darrera modificació el 2023-10-30



   Favorit i Compartir