Arqueologia Grega [100734]
Asensio Vilaró, David
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Greek Archaeology
Título variante: Arqueología griega
Fecha: 2019-20
Resumen: Els objectius del quart curs són dotar a l'estudiant d'una formació bàsica en arqueologia, història i altres disciplines socials, i que es familiaritzi amb matèries històrico-arqueològiques que es desenvoluparan en cursos posteriors. L'assignatura té com a continguts l'exposició dels trets bàsics de la investigació històrico-arqueològica aplicada a l'àmbit del període protohistòric en el context geogràfic dels territoris de població i cultura grega, tant en l'àrea grega originària (Grècia continental, illes de l'Egeu i costa occidental anatòlica) com en les zones d'implantació colonial (Mar Negre, Magna Grècia itàlica, sud de França i costa empordanesa). Es plantejaran les aportacions de les metodologies instrumentals i de les tècniques analítiques als debats historiogràfics que la disciplina ha abordat. S'estudiaran els principals descobriments i els punts que han suscitat més controvèrsia de la investigació dels diferents períodes i territoris considerats. Els continguts inclouen les aportacions des dels diferents àmbits de procedència de la informació i les proves empíriques (bàsicament el registre arqueològic) des de les quals s'elaboren les hipòtesis. Aquesta matèria nuclear està concebuda com a continuació i ampliació de la matèria bàsica HISTÒRIA. Concretament, els objectius formatius de l'assignatura són: 1) Analitzar les línies de recerca i pensament vigents en l'arqueologia protohistòrica grega, des dels seus orígens fins el moment actual 2) Aportar a l'alumne una visió global de les matèries i camps que formen part del que avui dia anomenen Arqueologia del Món Grec. 3) Reflexionar sobre la vinculació de l'arqueologia protohistòrica del món grec amb d'altres disciplines (història antiga, antropologia, arqueometria. . . ).
Resumen: Los objetivos del cuarto curso son dotar al estudiante de una formación básica en arqueología, historia y otras disciplinas sociales, y que se familiarice con materias històrico-arqueológicas que se desarrollarán en cursos posteriores. La asignatura tiene como contenidos la exposición de los rasgos básicos de la investigación històrico-arqueológicaaplicada al ámbito del periodo protohistórico en el contexto geográfico de los territorios de población y cultura griega, tanto en el área griega originaria (Grecia continental, islas del Egeo y costa occidental anatólica) como en las zonas de implantación colonial (Mar Negre, Magna Grecia itálica, sur de Francia y costa ampurdanesa). Se plantearán las aportaciones de las metodologías instrumentales y de las técnicas analíticas a los debates historiográficos que la disciplina ha abordado. Se estudiarán los principales descubrimientos y los puntos que han suscitado más controversia de la investigación de los diferentes periodos y territorios considerados. Los contenidos incluyen las aportaciones desde los diferentes ámbitos de procedencia de la información y las pruebas empíricas (básicamente el registro arqueológico) desde las cuales se elaboran las hipótesis. Esta materia nuclear está concebida como continuación y ampliación de la materia básica HISTORIA. Concretamente, los objetivos formativos de la asignatura son: 1) Analizar las líneas de investigación y pensamiento vigentes en la arqueología protohistórica griega, desde sus orígenes hasta el momento actual 2) Aportar al alumno una visión global de las materias y campos que forman parte del que hoy en día denominan Arqueología del Mundo Griego. 3) Reflexionar sobre la vinculación de la arqueología protohistórica del mundo griego con otras disciplinas (historia antigua, antropología, arqueometria. . . ).
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Arqueologia [2500241] ; Ciències de l'Antiguitat [2503702]
Plan de estudios: Grau en Ciències de l'Antiguitat [1389] ; Grau en Arqueologia [811]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 116.6 KB

Anglès
7 p, 116.6 KB

Castellà
8 p, 117.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-19, última modificación el 2023-07-08



   Favorit i Compartir