Arqueologia de l'Arquitectura i de l'Urbanisme [100737]
Castro Martínez, Pedro V
Puche Fontanilles, Josep Maria
Vila Carabasa, Jose Maria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Archaeology of Architecture and Planning
Títol variant: Arqueología de la Arquitectura y del Urbanismo
Data: 2019-20
Resum: Aquesta matèria és de caràcter teoricopràctic i capacita els/les estudiants per enfrontar-se amb èxit a la lectura arqueològica relativa a les estructures arquitectòniques i els espais socials. El Grup 11 de Pràctiques d'Aula (Prehistòria) es revisaran les claus socials de l'estructuració arquitectònica i de la configuració econòmica i político-ideològica dels espais socials en els assentaments. Sobre bases teòrico-metodològiques encaminades al desenvolupament de l'Arqueologia Social, es pararà esment especial a l'expressió material de les pràctiques socials, des de la producció arquitectònica (terrenys, matèries, tecnologies i treball) a les activitats realitzades en els conjunts socials, i la seva articulació en unitats arquitectòniques relacionades amb determinats col·lectius, així com a l'organització dels espais en els assentaments (urbanisme). El Grup 12 de Pràctiques d'Aula (Història Antiga i Medieval) es farà un ènfasi en la lectura arqueològica de l estratigràfica del patrimoni edificat. L'objectiu principal és la definició dels edificis com a dipositaris d'informació arqueològica i l'ensinistrament per poder registrar-la i interpretar-la, tal com es fa en els jaciments on només s'estudien les restes dipositades per sota de la cota 0. D'aquesta manera, es pretén, en primer lloc, d'impartir tècniques de representació de les estructures arquitectòniques i, en segon lloc, el mètode de registre de les unitats estratigràfiques muràries i dels horitzons cronològics de què formen part. En tercer lloc, es donen les claus per a la interpretació de tot plegat, de tal manera que pugui traduir-se en informació arqueològica relativa a la datació i evolució formal dels elements, edificis, conjunts o estructures urbanesi situar-los en el seu context històric. 1.
Resum: Esta materia es de carácter teórico-práctica y capacita al alumnado para enfrentarse con éxito a la lectura arqueológica relativa a las estructuras arquitectónicas y los espacios sociales. En el Grupo 11 de Prácticas de Aula (Prehistoria) se revisarán las claves sociales de la estructuración arquitectónica y de la configuración económica y político-ideológica de los espacios sociales en los asentamientos. Sobre bases teórico-metodológicas encaminadas al desarrollo de la Arqueología Social, se prestará especial atención a la expresión material de las prácticas sociales, desde la producción arquitectónica (terrenos, materias, tecnologías y trabajo) a las actividades realizadas en los conjuntos sociales, y su articulación en unidades arquitectónicas, así como a la organización de los espacios en los asentamientos (urbanismo). El Grupo 12 de Prácticas de Aula (Historia Antigua y Medieval) hará énfasis en la lectura arqueológica de la estratigrafía del patrimonio edificado. El objetivo principal es la definición de los edificios como depositarios de información arqueológica y el adiestramiento para poder registrarla e interpretarla, tal como se hace en los yacimientos donde sólo se estudian los restos depositados por debajo de la cota 0. De este modo, se pretende, en primer lugar, impartir técnicas de representación de las estructuras arquitectónicas y, en segundo lugar, aplicar el método de registro de las unidades estratigráficas murarias y de los horizontes cronológicos de que forman parte. En tercer lugar, se dan las claves para la interpretación de todo, de tal manera que pueda traducirse en información arqueológica relativa a la datación y evolución formal de loselementos, edificios, conjuntos o estructuras urbanas y situarlos en su contexto histórico. 1.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Arqueologia [2500241]
Pla d'estudis: Grau en Arqueologia [811]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
10 p, 123.9 KB

Anglès
10 p, 122.5 KB

Castellà
10 p, 123.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-19, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir