Tecnologia del DNA recombinant [100856]
Ponte Marull, Inmaculada
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Título variante: Recombinant DNA Technology
Título variante: tecnología del DNA recombinante
Fecha: 2019-20
Resumen: La tecnologia del DNA recombinant inclou un conjunt de metodologies desenvolupades aparatir de 1970-1980. Aquestes metodologies són avui una eina bàsica en molts laboratoris de Bioquímica i han permès en els darrers anys un avenç molt important en el coneixement de l'estructura i la funció de les biomolècules. En aquesta assignatura es presentaran els fonaments d'aquesta tecnologia. L'objectiu general de l'assignatura és donar els coneixements necessaris per al seguiment d'altres assignatures del grau de Bioquímica així com el de proporcionar una base sòlida que permeti a l'alumne iniciar-se en aquestes metodologies durant el seu futur professional. Objectius concrets de l'assignatura: Conèixer i saber aplicar les tècniques bàsiques del DNA recombinant: Marcatge de àcids nucleics, Southern i Northern blots, hibridació, arrays, seqüenciació, ús d'enzims de restricció, reacció de PCR, tecnologia basada en el sistema CRISPR. Descriure els principals vectors de clonatge a Escherichia coli, conèixer les seves característiques i saber com aplicar-les en les diferents estratègies per a la clonació de fragments de DNA. Comprendre les estratègies per a la construcció de genoteques i la seva utilització per a l'estudi de gens i genomes. Entendre els conceptes bàsics per la construcció de genoteques: representativitat (genoma), complexitat i abundància (cDNA). Diferències entre les genoteques clàssiques i les disenyades per la sequenciació massiva. Descirure algunes de les tecnologies de sequenciació massiva. Conèixer la metodologia per a la expressió de proteïnes recombinants i per a la mutagènesi dirigida.
Resumen: La tecnología del DNA recombinante incluye un conjunto de metodologías desarrolladas a partir de 1970-1980. Estas metodologías son hoy una herramienta básica en muchos laboratorios de Bioquímica y han permitido en los últimos años un avance muy importante en el conocimiento de la estructura y la función de las biomoléculas. En esta asignatura se presentarán los fundamentos de esta tecnología. El objetivo general de la asignatura es dar los conocimientos necesarios para el seguimiento de otras asignaturas del grado de Bioquímica así como el de proporcionar una base sólida que permita al alumno iniciarse en estas metodologías durante su futuro profesional. Objetivos concretos de la asignatura: Conocer y saber aplicar las técnicas básicas del DNA recombinante: Marcaje de acidos nucleicos, Southern y Northern blots, hibridación in situ, arrays, secuenciación, uso de enzimas de restricción, reacción de PCR, tecnología basada en els sistema CRISPR. Describir los principales vectores de clonación en Escherichia coli, conocer sus características y saber cómo aplicarlas en las diferentes estrategias para la clonación de fragmentos de DNA. Comprender las estrategias para la construcción de genotecas y su utilización para el estudio de genes y genomas. Entender los conceptos básicos para la construcción de genotecas: representatividad (genoma), complejidad y abundacia (cDNA). Diferencias entre las genotecas clásicas y las diseñadas para la secuenciación masiva. Descirure algunas de las tecnologías de secuenciación masiva. Conocer la metodología para la expresión de proteínas recombinantes y para la mutagénesis dirigida.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Bioquímica [2500252]
Plan de estudios: Grau en Bioquímica [814]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 105.9 KB

Anglès
4 p, 100.4 KB

Castellà
5 p, 104.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-19, última modificación el 2023-01-28



   Favorit i Compartir