Neuroquímica [100859]
Saura Antolin, Carlos Alberto
Rodríguez Álvarez, José
Ramos Josemaria, Belen
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Título variante: Neurochemistry
Fecha: 2019-20
Resumen: En el context de la Matèria Fisiologia Molecular, l'assignatura Neuroquímica està dissenyada per entendre la funció del sistema nerviós central i perifèric en condicions fisiològiques i patològiques. Aquesta assignatura compren l'estudi dels diferents tipus cel. lulars i regions implicades en el funcionament del cervell durant l'estadi adult. L'assignatura fa èmfasi en l'ensenyament dels processos bioquímics i cel. lulars implicats en el funcionament i les interrelacions de diferents regions del cervell. Un punt central del temari és el coneixement dels diferents tipus i etapes de la neurotransmissió, així com els mecanismes moleculars que regulen l'alliberament de neurotransmissors i la seva acció postsinàptica (plasticitat neuronal i expressió gènica). Es veu amb detall els procesos moleculars implicats en el metabolisme, regulació i alliberament dels neurotransmissors més comuns (glutamat, GABA, acetilcolina, catecolamines, serotonina, neuropèptids i altres), així com els seus mecanismes d'acció en la cèl. lula postsinàptica. Finalment, s'estudien els mecanismes bioquímics i fisiopatològics implicats en algunes malalties del sistema nerviós tals com malalties neurodegeneratives i mentals. L'objectiu final de l'assignatura és aprofundir en aspects bioquímics i moleculars del funcionament del cervell en condicions fisiològiques i patològiques per a que l'alumne pugui desenvolupar un raonament critic del funcionament del sistema nerviós. Els objectius educatius concrets d'aquesta assignatura de Neuroquímica són: 1. Conèixer l'organització anatòmica del sistema nerviós. 2. Conèixer l'organització cel. lular del sistema nerviós. 3. Adquirir una visió global dels mecanismes cel. lulars implicats en la diferenciació i desenvolupament de les cèl. lules del sistema nerviós 4. Comprendre la importància de la barrera hematoencefàlica i la compartimentalització cel. lular en el 1 4. Comprendre la importància de la barrera hematoencefàlica i la compartimentalització cel. lular en el metabolisme cerebral 5. Conèixer els fonaments elèctrics i moleculars responsables de la transmissió de l'impuls nerviós. 6. Conèixer el funcionament de la sinapsi química i els processos d'emmagatzemament, alliberament, inactivació i acció dels neurotransmissors 7. Conèixer l'estructura molecular i el funcionament dels canals iònics i dels receptors de membrana dels neurotransmissors 8. Conèixer el metabolisme i acció dels principals neurotransmissors 9. Entendre els mecanismes bioquímics implicats en algunes patologies del sistema nerviós 10. Desenvolupar el raonament critic per profunditzar en qüestions científiques relacionades amb la bioquímica del sistema nerviós.
Resumen: En el contexto de la Materia Fisiología Molecular, la asignatura Neuroquímica está diseñada para entender la función del sistema nervioso central y periférico en condiciones fisiológicas y patológicas. Esta asignatura comprende el estudio de los diferentes tipos celulares y regiones implicadas en el funcionamiento del cerebro . La asignatura hace énfasis en la enseñanza de los procesos moleculares y celulares implicados en el funcionamiento y relación entre las células del cerebro. Un punto central del temario es el conocimiento de los diferentes tipos y etapas de la neurotransmisión, así como los mecanismos moleculares que regulan la liberación de neurotransmisores y su acción postsináptica (plasticidad neuronal y expresión génica). Se ve con detalle los procesos moleculares implicados en el metabolismo, regulación y liberación de los neurotransmisores más comunes (glutamato, GABA, acetilcolina, catecolaminas, serotonina, neuropéptidos y otros), así como sus mecanismos de acción en la célula postsináptica. Finalmente, se estudian los mecanismos bioquímicos y fisiopatológicos implicados en algunas enfermedades del sistema nervioso tales como enfermedades neurodegenerativas y mentales. El objetivo final de la asignatura es profundizar en aspects bioquímicos y moleculares del funcionamiento del cerebro en condiciones fisiológicas y patológicas para que el alumno pueda desarrollar un razonamiento crítico del funcionamiento del sistema nervioso. Los objetivos educativos concretos de esta asignatura de Neuroquímica son: 1. Conocer la organización anatómica del sistema nervioso. 2. Conocer la organización celular del sistema nervioso. 3. Adquirir una visión global de los mecanismos celulares implicados en la diferenciación yfunción de las células del sistema nervioso 4. Comprender la importancia de la barrera hematoencefálica y la compartimentación celular en el metabolismo cerebral 5. Conocer los fundamentos eléctricos y moleculares responsables de la transmisión del impulso nervioso. 1 5. Conocer los fundamentos eléctricos y moleculares responsables de la transmisión del impulso nervioso. 6. Conocer el funcionamiento de la sinapsis química y los procesos de almacenamiento, liberación, inactivación y acción de los neurotransmisores 7. Conocer la estructura molecular y el funcionamiento de los canales iónicos y de los receptores de membrana de los neurotransmisores 8. Conocer el metabolismo y acción de los principales neurotransmisores 9. Entender los mecanismos bioquímicos implicados en algunas patologías del sistema nervioso 10. Desarrollar el razonamiento crítico para profundizar en cuestiones científicas relacionadas con la bioquímica del sistema nervioso.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català.
Titulación: Bioquímica [2500252]
Plan de estudios: Grau en Bioquímica [814]Català
6 p, 112.9 KB

Anglès
6 p, 110.0 KB

Castellà
6 p, 111.3 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-19, última modificación el 2019-09-09   Favorit i Compartir