Immunologia [100918]
Roura Mir, Carme
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Immunology
Títol variant: Inmunología
Data: 2019-20
Resum: Contextualització: La Immunologia es la branca de la Biotecnologia que estudia els mecanismes fisiològics i patològics de resposta específica dels organismes davant la presència d'agents estranys que potencialment poden causar dany, com ara microorganismes i toxines. Es tracta d'una assignatura obligatòria específica del grau de Biotecnologia i està inclosa dins la Matèria "Immunologia". La immunologia és una assignatura integradora i permet a l'estudiant entendre la interrelació que s'estableix entre el patogen i l'hoste a partir dels coneixements prèviament adquirits de biologia cel·lular, bioquímica, microbiologia, virologia, genètica i genètica molecular, fisiologia i biologia animal. Objectius de l'assignatura: L'assignatura d'Immunologia de 6 ECTS, es dividirà en quatre blocs temàtics pels que s'han definit unes competències d'aprenentatge específiques que l'alumne assolirà quan hagi cursat l'assignatura d'Immunologia. Bloc I. Immunologia Bàsica. Elements del Sistema Immunitari - conèixer els conceptes d'immunitat innata i immunitat adaptativa així com reconèixer la importància del paper de cadascuna d'elles a la resposta immunològica - identificar els elements que intervenen en ambdues respostes - enumerar i explicar les característiques estructurals i funcionals de cadascun dels components moleculars i cel·lulars de la immunitat innata i l'adaptativa 1 - conèixer la connexió entre components del sistema immunitari a través de la circulació sanguínia i limfàtica,així com la localització anatòmica de la resposta immunitària Bloc II. Organització de la Resposta Immunològica - integrar els elements moleculars i cel·lulars descrits en els temes del Bloc I a les tres fases de la resposta immunològica: 1) fase d'activació; 2) fase efectora; i 3) fase de regulació i d'homeòstasi de la resposta Bloc III. Resposta a patògens - determinar el tipus de resposta immunològica que s'inicia en funció del tipus d'agent infecciós: bacteri, virus, fong i paràsit - identificar els mecanismes d'evasió que usen els diferents patògens per evitar la resposta immunològica - descriure les conseqüències patològiques de la resposta immunitària Bloc IV. Immunopatologia i immunoteràpia - identificar les disfuncions del sistema immunitari causants de cadascuna de les immunopatologies: hipersensibilitat, autoimmunitat i immunodeficiència - conèixer estratègies immunoterapèutiques per a la manipulació de la resposta immunològica, tant la potenciació com la supressió.
Resum: Contextualización: Inmunología es la rama de la Biotecnología que estudia los mecanismos fisiológicos y patológicos de respuesta de los organismos ante la presencia de agentes extraños que pueden causar daño, tales como microorganismos y toxinas. Inmunología es una asignatura obligatoria específica del grado de Biotecnología y está incluida dentro de la Materia "Inmunología". La inmunología es una asignatura integradora y permite al estudiante entender la interrelación que se establece entre el patógeno y el huésped a partir de los conocimientos previamente adquiridos de biología celular, bioquímica, microbiología, virología, genética y genética molecular, fisiología y biología animal. Objetivos de la asignatura: Bloque I. Inmunología Básica. Elementos del Sistema Inmune - conocer los conceptos de inmunidad innata e inmunidad adaptativa así como reconocer la importancia del papel de cada una de ellas en la respuesta inmune - identificar los elementos que intervienen en ambos tipos de respuesta - enumerar y explicar las características estructurales y funcionales de cada uno de los componentes moleculares y celulares de la inmunidad innata y la adaptativa - conocer la conexión entre componentes del sistema inmune a través de la circulación sanguínea y linfática, así como la localización anatómica de la respuesta inmune Bloque II. Organización de la Respuesta Inmune - integrar en las tres fases de la respuesta inmune los elementos moleculares y celulares descritos en el 1 - integrar en las tres fases de la respuesta inmune los elementos moleculares y celulares descritos en el Bloque I: 1) fase de activación; 2) fase efectora; y 3) fase de regulación y de homeostasis de la respuesta Bloque III. Respuesta a patógenos - determinar el tipo de respuesta inmunológica que se inicia en función del tipo de agente infeccioso: bacteria, virus, hongo y parásito - identificar los mecanismos de evasión que usan los diferentes patógenos para evitar la respuesta inmunológica - describir las consecuencias patológicas de la respuesta inmunitaria Bloque IV. Inmunopatología e inmunoterapia - identificar las disfunciones del sistema inmune causantes de cada una de las distintas inmunopatologías: hipersensibilidad, autoinmunidad e inmunodeficiencia - conocer estrategias inmunoterapéuticas para la manipulación de la respuesta inmune, tanto la potenciación como la supresión.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Biotecnologia [2500253]
Pla d'estudis: Grau en Biotecnologia [815]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
10 p, 131.6 KB

Anglès
9 p, 128.3 KB

Castellà
10 p, 128.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-19, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir