Economia de les organitzacions [101880]
García Cestona, Miguel Ángel
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola de Prevenció i Seguretat Integral

Título variante: Economics of Organisations
Título variante: Economía de las organizaciones
Fecha: 2019-20
Resumen: L'assignatura conté 4 blocs temàtics, o parts, amb objectius ben diferenciats: L'objectiu principal de la primera part, de Dissenys Organitzatius, consistirà en determinar l'estructura i el disseny que ha d'adoptar una empresa i fer-ho en consonància amb l'elecció de l'estratègia competitiva de l'empresa. L'organització deixa d'ésser l'entitat atòmica maximitzadora de beneficis que contemplava la teoria econòmica per convertir-se en una institució complexa, amb diversos integrants i interessos sovint contraposats i amb unes interrelacions que poden estar regulades per un ampli ventall de relacions contractuals. Aquesta part del curs està plantejada per intentar donar resposta a les següents preguntes: Com flueix la informació dintre les organitzacions? Com es resolen els problemes d'autoritat, responsabilitat i incentius existents entre els diferents agents? La segona part, que tracta sobre Anàlisi de la Presa de Decisions, contempla el procés mitjançant el qual es selecciona una opció entre un conjunt d'alternatives. Donat que, en general, hi ha incertesa sobre el futur, les conseqüències derivades de les diferents alternatives només són parcialment avaluables. En aquesta part s'oferiran mètodes generals per a qui s'hagi d'enfrontar a problemes de decisió. Una persona que gestioni la seguretat integral ha d'estar familiaritzat amb les decisions que es prenen en diferents àmbits. Un d'aquests àmbits de decisió és el financer. En aquesta tercera part del curs, corresponent a la Valoració de Projectes d'Inversió i Finançament, plantegem les decisions financeres més usuals a les que es poden enfrontar. Al finald'aquest bloc, el gestor disposarà d'una visió integrada, encara que introductòria, de la presa de decisions circumscrites a l'àmbit financer. Aquesta visió completa permetrà (1) entendre el raonament que hi ha darrera l'elecció d'un projecte d'inversió en seguretat per sobre d'altres propostes i (2) proporcionar un instrumental econòmic, complementari a altres criteris de tipus tècnic i jurídics, i que permeti seleccionar la millor forma de finançar el projecte que finalment s'ha elegit. 1 Finalment, la quarta part, corresponent a l'Anàlisi Econòmica i Financera de l'Empresa, contempla l'objectiu general de presentar tècniques d'anàlisi per al diagnòstic econòmic i financer de la situació de l'empresa, explorar les condicions que permeten garantir el seu futur i aplicar-les a l'estudi del sector de la seguretat. En aquest sentit, procedirem a la comprensió de la informació comptable (Balanç i Compte de Resultats), estudiarem els seus continguts des d'una òptica econòmica i financera, per acabar amb un anàlisi cost - volum - benefici enfocat a les empreses del sector de la seguretat.
Resumen: La asignatura contiene 4 bloques temáticos, o partes, con objetivos bien diferenciados: El objetivo principal de la primera parte, sobre Diseños Organizativos, consistirá en determinar la estructura y el diseño que debe adoptar una empresa y hacerlo en consonancia con la elección de la estrategia competitiva de la empresa. La organización deja de ser la entidad nuclear maximizadora de beneficios que contemplaba la teoría económica para convertirse en una institución compleja, con varios integrantes e intereses a menudo contrapuestos y con unas interrelaciones que pueden estar reguladas por un amplio abanico de relaciones contractuales. Esta parte del curso está planteada para intentar dar respuesta a las siguientes preguntas: ¿Cómo fluye la información dentro las organizaciones? Como se resuelven los problemas de autoridad, responsabilidad e incentivos existentes entre los diferentes agentes? La segunda parte, que trata sobre Análisis de la Toma de Decisiones, contempla el proceso mediante el cual se selecciona una opción entre un conjunto de alternativas. Dado que, en general, hay incertidumbre sobre el futuro, las consecuencias derivadas de las diferentes alternativas sólo son parcialmente evaluables. En esta parte se ofrecerán métodos generales para quien tenga que enfrentarse a problemas de decisión. Una persona que gestione la seguridad integral debe estar familiarizado con las decisiones que se toman en diferentes ámbitos. Uno de estos ámbitos de decisión es el financiero. En esta tercera parte del curso, correspondiente a la Valoración de Proyectos de Inversión y Financiación, planteamos las decisiones financieras más usuales a las que se pueden enfrentar. Al final de este bloque, el gestor dispondrá de una visión integrada, aunque introductoria, de la toma de decisiones circunscritas al ámbito financiero. Esta visión completa permitirá (1) entender el razonamiento que hay detrás de la elección de un proyecto de inversión en seguridad por encima de otras propuestas y (2) proporcionar un instrumental económico, complementario a otros criterios de tipo técnico y jurídico, y que permita seleccionar la mejor forma de financiar el proyecto que finalmente se ha elegido. 1 Finalmente, la cuarta parte, correspondiente al Análisis Económico y Financiero de la Empresa, contempla el objetivo general de presentar técnicas de análisis para el diagnóstico económico y financiero de la situación de la empresa, explorar las condiciones que permiten garantizar su futuro y aplicarlas al estudio del sector de la seguridad. En este sentido, procederemos a la comprensión de la información contable (Balance y Cuenta de Resultados), estudiaremos sus contenidos desde una óptica económica y financiera, para acabar con un análisis coste - volumen - beneficio enfocado a las empresas del sector de la seguridad.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Prevenció i Seguretat Integral [2502501]
Plan de estudios: Grau en Prevenció i Seguretat Integral [1437]Català
5 p, 105.0 KB

Anglès
4 p, 103.1 KB

Castellà
5 p, 104.6 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2019-07-19, última modificación el 2020-10-31   Favorit i Compartir