Deontologia Periodística i Llibertat d'Expressió [103106]
Saura Freixes, Nuria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Títol variant: Journalistic Deontology and Freedom of Expression
Títol variant: Deontología Periodística y Libertad de Expresión
Data: 2019-20
Resum: La Universitat Autònoma de Barcelona va ser pionera en la inclusió d'assignatures de contingut jurídic als plans d'estudi de les Ciències de Comunicació. La assignatura té com a finalitat analitzar el fet que els mitjans d'informació i/o audiovisuals es troben regits per un marc jurídic no només limitat a la normativa reguladora, sinó que, també, inclou l'aplicació i interpretació per part dels tribunals, que en molts aspectes són els òrgans encarregats d'establir l'abast de l'estatut professional el que permet deduir la necessitat que els alumnes rebin una mínima formació en continguts jurídics. D'altra banda a part de la importància de comptar amb uns mínims coneixements jurídics per part dels professionals de la comunicació, el curs té com a finalitat que els i les estudiants adquireixen competències vinculades amb la deontologia professional del periodisme, els drets fonamentals i amb l'ordenament jurídic de la Informació. Es vol incidir en el coneixement de la llibertat d'expressió i d'informació com a drets fonamentals en una societat democràtica. Alhora es proporciona un coneixement del sistema jurídic internacional, europeu, estatal i autonòmic i unes eines de recerca jurídica útils a l'hora d'elaborar continguts periodístics. L'assignatura pretén que s'adquireixin coneixements, habilitats i competències en tres àmbits: - una introducció a l'ordre i estructura normatius que afecten a l'activitat periodística, és a dir, unes nocions bàsiques sobre l'ordenament jurídic i la regulació jurídica dels drets fonamentals - la regulació jurídica i deontològica en l'àmbit dels drets a la llibertat d'expressió i d'informació en els 1 - la regulació jurídica i deontològica en l'àmbit dels drets a la llibertat d'expressió i d'informació en els mitjans de comunicació, tot fent una anàlisi de contingut pràctic. - la regulació i autorregulació estatal i autonòmica de l'exercici de la professió periodística.
Resum: La Universidad Autónoma de Barcelona fue pionera en la inclusión de asignaturas de contenido jurídico en los planes de estudio de las Ciencias de Comunicación. La asignatura tiene como finalidad analizar el hecho que los medios de información y / o audiovisuales se encuentran regidos por un marco jurídico no sólo limitado a la normativa reguladora, sino que, también, incluye la aplicación e interpretación por parte de los tribunales, que en muchos aspectos son los órganos encargados de establecer el alcance del estatuto profesional lo que permite deducir la necesidad de que los alumnos reciban una mínima formación en contenidos jurídicos. Por otra parte, además de la importancia de contar con unos mínimos conocimientos jurídicos por parte de los profesionales de la comunicación, el curso tiene como finalidad que los y las estudiantes adquieren competencias vinculadas con la deontología profesional del periodismo, los derechos fundamentales y con el ordenamiento jurídico de la Información. Se quiere incidir en el conocimiento de la libertad de expresión y de información como derechos fundamentales en una sociedad democrática. También se proporciona un conocimiento del sistema jurídico internacional, europeo, estatal y autonómico y unas herramientas de investigación y análisis jurídico útiles a la hora de elaborar contenidos periodísticos. La asignatura pretende que adquieran conocimientos, habilidades y competencias en tres ámbitos: 1 - una introducción al orden y estructura normativos que afectan a la actividad periodística, es decir, unas nociones básicas sobre el ordenamiento jurídico y la regulación jurídica de los derechos fundamentales. - la regulación jurídica y deontológica en el ámbito de los derechos a la libertad de expresión y de información en los medios de comunicación, haciendo un análisis de contenido práctico. - la regulación y autorregulación estatal y autonómica del ejercicio de la profesión periodística.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Periodisme [2501933]
Pla d'estudis: Grau en Periodisme [971]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 114.2 KB

Anglès
8 p, 111.2 KB

Castellà
8 p, 111.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-19, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir