Seguretat i Prevenció Hotelera [103756]
Anguera Salvatella, Ferran
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera

Títol variant: Hotel Security and Risk Prevention
Títol variant: Seguridad y Prevención Hotelera
Data: 2019-20
Resum: L'assignatura de Seguretat i Prevenció Hotelera té com objectiu que l'alumnat aprengui a detectar, estudiar i conèixer l'ampli ventall de riscos associats al sector turístic, especialment en l'àmbit hoteler, i com gestionar-los de manera eficient i professional. L'assignatura està dissenyada mitjançant un conjunt d'eines i metodologies que permetran a l'alumne acomplir la important tasca de protegir els cinc pilars bàsics de tota activitat turística i hotelera: els clients, els treballadors, l'entorn receptor, la pròpia activitat turística i hotelera i el seu entorn ambiental. Per portar a terme aquest propòsit, l'assignatura es divideix en tres blocs de coneixements. El primer bloc tractarà els conceptes bàsics i marc normatiu referent a la Prevenció i Seguretat en l'àmbit turístic i les seves dicotomies com a sectors paral·lels i convergents. Es treballarà la gestió de la seguretat en projectes turístics, incloent models comparats, aspectes funcionals, models policials, prevenció turística, etc. El segon bloc s'endinsarà en aquelles seguretats ja més intrínseques relacionades amb l'entorn hoteler. Recursos humans, tècnics i operatius. Aspectes preventius i reactius. Regulació i autoregulació del sector. Plans de comunicació en situació de crisi, derivació del risc, protecció dels clients VIP, relacions amb les forces d'ordre públic, etc. I l'últim bloc tractarà sobre les característiques del gestor de prevenció i seguretat hotelera (funcions, responsabilitats, sortides professionals, formació etc. ) o d'aquella figura del sector/ empresa que hagi de realitzar totes aquelles funcions relacionades amb aquests aspectes. Objectius de coneixement: A final de curs l'alumne/a haurà de: 1 1. Comprendre el concepte de Prevenció i Seguretat Hotelera i saber expressar la seva aplicació a l'àmbit del turisme. 2. Conèixer els principis de la prevenció i seguretat hotelera i les diferents aplicacions d'aquest concepte al sector turístic. 3. Conèixer els principals riscos que provoca i pateix l'activitat turística sobre els diferents actors que interactuen a l'entorn hoteler i quins són els instruments per gestionar i reduir els impactes negatius. 4. Saber identificar i descriure els instruments existents per a la millora de la seguretat de les destinacions turístiques i empreses hoteleres. 5. Ser capaç de proposar bones pràctiques per a la prevenció del risc dintre del sector turístic i hoteler. 6. Entendre el turisme com un instrument de desenvolupament econòmic i social, que pot contribuir a la millora econòmica i a la reducció de les desigualtats socials a les destinacions.
Resum: La asignatura de Seguridad y Prevención Hotelera tiene como objetivo que el alumnado aprenda a detectar, estudiar y conocer el amplio abanico de riesgos asociados al sector turístico, especialmente en el ámbito hotelero, y como gestionarlos de manera eficiente y profesional . La asignatura está diseñada mediante un conjunto de herramientas y metodologías que permitirán al alumno cumplir la importante tarea de proteger los cinco pilares básicos de toda actividad turística y hotelera: los clientes, los trabajadores, el entorno receptor, la propia actividad turística y hotelera y su entorno ambiental. Para llevar a cabo este propósito, la asignatura se divide en tres bloques de conocimientos. El primer bloque tratará los conceptos básicos y marco normativo referente a la Prevención y Seguridad en el ámbito turístico y sus dicotomías como sectores paralelos y convergentes. Se trabajará la gestión de la seguridad en proyectos turísticos, incluyendo modelos comparados, aspectos funcionales, modelos policiales, prevención turística, etc. El segundo bloque se adentrará en aquellas seguridades ya más intrínsecas relacionadas con el entorno hotelero. Recursos humanos, técnicos y operativos. Aspectos preventivos y reactivos. Regulación y autorregulación del sector. Planes de comunicación en situación de crisis, derivación del riesgo, protección de los clientes VIP, relaciones con las fuerzas de orden público, etc. Y el último bloque tratará sobre las características del gestor de prevención y seguridad hotelera (funciones, responsabilidades, salidas profesionales, formación etc. ) o de aquella figura del sector / empresa que haya de realizar todas aquellas funciones relacionadas con estos aspectos. Objetivos de conocimiento: 1 A final de curso el alumno / a deberá: 1. Comprender el concepto de Prevención y Seguridad Hotelera y saber expresar su aplicación en el ámbito del turismo. 2. Conocer los principios de la prevención y seguridad hotelera y las diferentes aplicaciones de este concepto en el sector turístico. 3. Conocer los principales riesgos que provoca y sufre la actividad turística sobre los diferentes actores que interactúan en el entorno hotelero y cuáles son los instrumentos para gestionar y reducir los impactos negativos. 4. Saber identificar y describir los instrumentos existentes para la mejora de la seguridad de los destinos turísticos y empresas hoteleras. 5. Ser capaz de proponer buenas prácticas para la prevención del riesgo dentro del sector turístico y hotelero. 6. Entender el turismo como un instrumento de desarrollo económico y social, que puede contribuir a la mejora económica y la reducción de las desigualdades sociales en los destinos.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Direcció Hotelera [2502904]
Pla d'estudis: Grau en Direcció Hotelera [1214]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
5 p, 105.2 KB

Anglès
6 p, 105.0 KB

Castellà
6 p, 105.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-07-19, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir