Bases per a la Conservació i Gestió de la Biodiversitat [42914]
Lopez Alvarado, Javier
Garcia-del-Pino, Fernando
Sáez Gonyalons, Llorenç
Morton Juaneda, Ana
Muñoz Muñoz, Francesc
Soler Membrives, Anna
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Biociències

Títol variant: Bases for the Conservation and Management of Biodiversity
Títol variant: Bases para la Conservación y Gestión de la Biodiversidad
Data: 2019-20
Resum: Les amenaces actuals a la diversitat biològica són cada cop més grans. Els problemes mediambientals (el canvi climàtic, la degradació del medi per efecte de l'expansió urbana, les infraestructures viaries, la intensificació de l'agricultura, etc. ) representen un impacte dramàtic sobre les espècies i els ecosistemes amb conseqüències directes, no només sobre el correcte funcionament d'aquests, sinó també, sobre els bens i serveis que proporcionen a la societat. La necessitat de gestió i conservació de la diversitat biològica és, doncs, cada cop més urgent. El mòdul BCGB té com a objectiu proporcionar als alumnes una formació bàsica en matèria de conservació i gestió de la diversitat animal i vegetal, així com de gestió d'espècies problemàtiques que interaccionen amb les activitats humanes. Mereixen una atenció particular tant aquelles espècies en situació d'alta vulnerabilitat com les que per la seva condició de invasores o problemàtiques exerceixen un efecte negatiu sobre la biodiversitat autòctona o l'activitat econòmica. Es discuteixen els diferents fonaments sobre els que establir criteris objectius i sòlids per a la conservació d'espècies i hàbitats, des dels estrictament científics (amb la seva diversa tipologia) fins a aquells estrictament jurídics. Respecte a aquests últims, s'analitzen i es discuteixen exemples de les normatives europees, estatals i autonòmiques. S'aborda l'estudi de la conservació i gestió de fauna i flora amenaçada fent èmfasi a les diferents estratègies de conservació i la metodologia emprada en elles, així com de la gestió de la fauna i flora silvestre problemàtica. La presència d'espècies amb diferents graus d'endemicitat, vulnerabilitat o amenaça en una comunitat florística determina en gran mesura el tipus de protecció que rep un espai natural. Per tot això 1 una comunitat florística determina en gran mesura el tipus de protecció que rep un espai natural. Per tot això és imprescindible conèixer la biologia d'aquestes espècies, així com les particularitats de les figures legals que les emparen, a l'hora de implementar polítiques i mecanismes de gestió de forma crítica i ben informada.
Resum: Las amenazas actuales a la diversidad biológica son cada vez mayores. Los problemas medioambientales (el cambio climático, la degradación del medio por efecto de la expansión urbana, las infraestructuras viarias, la intensificación de la agricultura, etc. ) representan un impacto dramático sobre las especies y los ecosistemas que tiene consecuencias directas, no sólo sobre el adecuado funcionamiento de éstos, sino también sobre los bienes y servicios que proporcionan a la sociedad. La necesidad de gestión y conservación de la diversidad biológica es, pues, cada vez más urgente. El módulo BCGB tiene como objetivo proporcionar a los alumnos una formación básica en materia de conservación y gestión de la diversidad animal y vegetal, así como de gestión de especies problemáticas que interaccionan con las actividades humanas. Particular atención merecen tanto aquellas especies en situación de alta vulnerabilidad como las que por su condición de invasoras o problemáticas ejercen un efecto negativo sobre la biodiversidad autóctona o la actividad económica. Se discuten los diferentes fundamentos sobre los cuales establecer criterios objetivos y sólidos para la conservación de especies y hábitats, desde los estrictamente científicos (con su diversa tipología) hasta los estrictamente jurídicos. Respecto a estos últimos, se analizan y se discuten ejemplos de las normativas europeas, estatales y autonómicas. Se aborda el estudio de la conservación y gestión de fauna y flora amenazada haciendo hincapié en las diferentes estrategias de conservación y la metodología utilizada en las mismas, así como de la gestión de la fauna y flora silvestre problemática. La presencia de especies con diferentes grados de endemicidad, vulnerabilidad o amenaza en una comunidad florística determina en buena 1 diferentes grados de endemicidad, vulnerabilidad o amenaza en una comunidad florística determina en buena medida el tipo de protección que recibe un espacio natural. Es por tanto imprescindible, conocer la biología de esas especies así como las particularidades de las figuras legales que las amparan a la hora de implementar políticas y mecanismos de gestión de forma crítica y bien informada.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat [4313774]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Ecologia Terrestre i Gestió de la Biodiversitat [1155]Català
7 p, 114.2 KB

Anglès
6 p, 112.2 KB

Castellà
7 p, 113.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2019-09-09, darrera modificació el 2022-03-24   Favorit i Compartir