¿Barcelona en llamas? Un análisis sociológico del fenómeno drag
Arias Botella, Daniela
Cárdenas Jiménez, Isabel, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Títol variant: Barcelona crema? Un anàlisi sociològic del fenòmen drag
Títol variant: Is Barcelona burning? A sociological analysis on the drag phenomenon
Data: 2019
Resum: Aquest treball, emmarcat en els estudis de sociologia en relació al gènere i la identitat, té com objectiu estudiar el fenomen drag. Definit com aquella persona que es vesteix i actua de forma teatral en forma del gènere assignat al néixer, es posa la mirada sobre els conceptes de performativitat i ritual, capitals culturals i discursos sobre els quals s'elaboren les hipòtesi i el marc teòric. Mitjançant un anàlisi qualitatiu es tempten els primers resultats en que es veu que existeix un standard de feminització en el ritual i on la performativitat depèn de l'interès del subjecte per les teories de gènere. A més, el punt de connexió més rellevant al camp ha estat un programa televisiu sobre la temàtica, homogeneitzant i donant a conèixer aquesta pràctica. Finalment, els discursos depenen de la pròpia experiència contextual on encara convergeixen la heteronormativitat amb el trencament del binarisme de gènere.
Resum: Este trabajo, enmarcado en los estudios de sociología en relación al género y la identidad, tiene como objetivo estudiar el fenómeno drag. Definido como aquella persona que se viste y actúa de forma teatral en forma del género asignado al nacer, se pone la mirada sobre los conceptos de performatividad y ritual, capitales culturales y discursos sobre los cuales se elaboran las hipótesis y el marco teórico. Mediante un análisis cualitativo se tientan los primeros resultados en que se ve que existe un standard de feminización en el ritual y donde la performatividad depende del interés del sujeto por las teorías de género. Además, el punto de conexión más relevante al campo ha sido un programa televisivo sobre la temática, homogeneizando y dando a conocer esta práctica. Finalmente, los discursos dependen de la propia experiencia contextual donde todavía convergen la heteronormatividad con la ruptura del binarismo de género.
Resum: This thesis, framed in the studies of sociology in relation to gender and identity, aims to study the drag phenomenon. Defined as whom dresses and acts in a theatrical manner in the form of the gender assigned at birth, we look at the concepts of performativity and ritual, cultural capitals and discourses on which the hypotheses and the theoretical framework are elaborated. Through a qualitative analysis, the first results are tempted to show that there is a standard of feminization in the ritual, where performativity depends on the subject's interest in gender theories. In addition, the most relevant point of connection to the field has been a television program on the subject, homogenizing and showing this practice. Finally, the discourses depend on the contextual experience itself where the heteronormativity still converges with the rupture of gender binarism.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Sociologia [2500262]
Pla d'estudis: Grau en Sociologia [819]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Drag ; Gènere ; Identitat ; Performativitat ; Ritual de feminització ; Capital cultural ; Discursos ; Género ; Identidad ; Performatividad ; Ritual de feminización ; Gender ; Identity ; Performativity ; Feminization ritual ; Discourse



Pòster
1 p, 104.0 KB

Resum exceutiu
4 p, 298.1 KB

TFG
75 p, 1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. TFG

 Registre creat el 2019-10-11, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir