P53 i afectació loco - regional en el càncer de mama
Nicolau i Batalla, Pau
Vernet Tomás, Maria del Mar, dir.
Carreras Collado, Ramón, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva

Publicació: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2019.
Descripció: 1 recurs en línia (116 pàgines)
Resum: Les mutacions en el gen que expressa la proteïna 53 es troben a molts tipus de càncer, entre ells el càncer de mama. Habitualment en la majoria de neoplàsies, una sobre-expressió d'aquesta proteïna indica paràmetres de pitjor pronòstic de la malaltia, així com menor supervivència. Estudis previs, indiquen que en el cas de l'afectació loco-regional del càncer de mama, una p53+ podria predir una menor càrrega tumoral axil·lar, per una major disseminació per via hematògena. L'estudi d'aquest paràmetre, així com d'altres factors anatòmics i biomoleculars, podria ajudar a seleccionar determinats casos de neoplàsies de mama per rebre tractaments quirúrgics més personalitzats. En el nostre treball, s'han analitzat 1762 casos de càncers de mama intervinguts de manera primària a l'Hospital del Mar des de l'any 2000 al 2014. La p53+ s'ha trobat associada a menys càrrega tumoral axil·lar, especialment en aquells immunofenotips Luminals B-HER2 negatius. Altres paràmetres, com l'invasió limfo-vascular o el Ki67, també s'han associat a la càrrega tumoral axil·lar, en aquest cas de 3 o més ganglis afectats, en la majoria d'anàlisis univariants i multivariants, en la població general i en els diferents immunofenotips. La p53+ s'ha associat a menys tractaments amb radioteràpia, més tractaments amb quimioteràpia i menys tractaments amb hormonoteràpia adjuvants. Els càncers de mama amb p53+ han tingut pitjor supervivència de manera global.
Resum: P53 mutations exist in many types of cancer, specially known in breast cancers. Usually, a high expression of this protein means a worse prognosis and survival. Previous studies have shown that p53+ could be associated with a lower tumor axillary burden, because of its higher hematological dissemination. Considering this parameter, and other anatomical and biomolecular factors, could selection some types of breast cancer which could receive more personalized treatments. In our study, 1762 cases of breast cancer with primary surgery in Hospital del Mar have been analyzed from 2000 to 2014. P53+ has been associated with lower tumor axillary burden, especially in those inmunophenotypes Luminal B-HER2 neg. Other factors like linfo-vascular infiltration and Ki67 have also been associated with high axillary tumor burden in most of univariate and multivariate analysis. P53+ has been associated with less radiotherapy treatments, with more chemotherapy treatments and with less hormonotherapy treatments. P53+ breast cancers have worse overall survival in our population of study.
Nota: Tesi. Doctorat. Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Pediatria, d'Obstetrícia i Ginecologia i de Medicina Preventiva. 2019.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral ; Versió publicada
Matèria: Proteïnes ; Tumors ; Càncer de mama
ISBN: 9788449087523

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/667285


117 p, 1.9 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2019-10-14, darrera modificació el 2022-06-09   Favorit i Compartir