Web of Science: 2 cites, Scopus: 2 cites, Google Scholar: cites
La filosofía como antropotécnica no biomédica
Galparsoro, José Ignacio (Universidad del País Vasco. Departamento de Filosofía)

Títol variant: La filosofia com a antropotècnica no biomèdica
Títol variant: Philosophy as non-biomedical anthropotechnics
Data: 2019
Resum: La cuestión del posthumanismo aparece frecuentemente asociada a la aplicación al ser humano de técnicas encaminadas a lograr mejoramientos biomédicos. En determinados círculos esta aplicación es vista con una desconfianza que se propaga hacia cualquier tipo de antropotécnica. No obstante, las técnicas relacionadas con los mejoramientos biomédicos no son las únicas aplicables a las personas. Por ejemplo, la filosofía puede ser considerada como una antropotécnica que contribuye al mejoramiento humano, cuya pervivencia está en grave riesgo debido a la revolución tecnológica digital que amenaza la lectura profunda, herramienta necesaria para la filosofía. La filosofía (y, en general, la lectura y la atención profundas) es un caso particular de técnica que ayuda a moldear esa comprensión penetrante que conduce al ser humano a explorar nuevos horizontes. De este modo, será posible construir una antropología que aborde la cuestión del futuro del ser humano en un terreno situado más allá de la perspectiva exclusivamente biomédica planteada por el posthumanismo, a saber: el de las antropotécnicas no biomédicas, en el que la filosofía puede ocupar un lugar destacado.
Resum: La qüestió del posthumanisme apareix freqüentment associada a l'aplicació a l'ésser humà de tècniques encaminades a aconseguir millores biomèdiques. En determinats cercles aquesta aplicació és vista amb una desconfiança que es propaga cap a qualsevol tipus d'antropotècnica. No obstant això, les tècniques relacionades amb les millores biomèdiques no són les úniques aplicables a les persones. Per exemple, la filosofia pot ser considerada una antropotècnica que contribueix a la millora humana, la pervivència de la qual està en greu risc a causa de la revolució tecnològica digital que amenaça la lectura profunda, eina necessària per a la filosofia. La filosofia (i, en general, la lectura i l'atenció profundes) és un cas particular de tècnica que ajuda a modelar aquesta comprensió penetrant que condueix l'ésser humà a explorar nous horitzons. D'aquesta manera, serà possible construir una antropologia que abordi la qüestió del futur de l'ésser humà en un terreny situat més enllà de la perspectiva exclusivament biomèdica plantejada pel posthumanisme, a saber: el de les antropotècniques no biomèdiques, en el qual la filosofia pot ocupar un lloc destacat.
Resum: The question of posthumanism is frequently associated with the application of technics to the human being aimed at achieving biomedical enhancements. In certain circles, this application is viewed with a distrust that spreads to any type of anthropotechnics. However, the technics related to biomedical improvements are not the only ones applicable to humans. For example, philosophy can be considered as an anthropotechnics that contributes to human enhancement, whose survival is at serious risk due to the digital technological revolution that threatens deep reading, a necessary tool for philosophy. Philosophy (and, in general, deep reading and deep attention) is a particular case of technics that helps to shape that deep understanding that leads human being to explore new horizons. In this way, it will be possible to build an anthropology that addresses the question of the future of the human being in a field located beyond the exclusively biomedical perspective posed by posthumanism, namely that of non-biomedical anthropotechnics, in which philosophy can occupy a prominent place.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Posthumanismo ; Antropotécnica ; Técnica ; Tecnología ; Sloterdijk ; Ascesis ; Lectura profunda ; Atención profunda ; Revolución digital ; Posthumanisme ; Antropotècnica ; Tècnica ; Tecnologia ; Ascesi ; Atenció profunda ; Revolució digital ; Posthumanism ; Anthropotechnics ; Technics ; Technology ; Askesis ; Deep reading ; Deep attention ; Digital revolution
Publicat a: Enrahonar : quaderns de filosofia, Vol. 63 (2019) , p. 55-79 (Articles) , ISSN 2014-881X

Adreça original: https://revistes.uab.cat/enrahonar/article/view/v63-galparsoro
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/363825
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Enrahonar/article/view/363846
DOI: 10.5565/rev/enrahonar.1225


25 p, 177.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enrahonar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2019-10-15, darrera modificació el 2022-02-11   Favorit i Compartir