Deu anys de millores en la salut i els hàbits de les generacions nascudes entre 1945 i 1969 a Espanya
Spijker, Jeroen (Centre d'Estudis Demogràfics)

Títol variant: Ten years of improvements in health and health behaviour in the Spanish cohorts born between 1945 and 1969
Títol variant: Diez años de mejoras en la salud y los hábitos de las generaciones nacidas entre 1945 y 1969 en España
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2019
Descripció: 4 pag.
Resum: Els estudis de salut i de les tendències de comportament en salut generalment es basen en taxes ajustades o específiques per edat en un moment determinat. Per contra, la perspectiva de cohort o generació de naixement no és tan utilitzada. Aquest fet no permet observar si, a edats iguals, les condicions de salut de la població milloren o empitjoren entre les cohorts. Per cobrir aquest buit, en aquest número de Perspectives Demogràfiques, examinen l'evolució de l'estat de salut de les generacions nascudes a Espanya entre 1945 i 1969. Els resultats mostren que els indicadors de salut s'han mantingut relativament estables amb tendència a millorar, entre els anys 2006-07 i 2014-17 tot i haver experimentat una crisi econòmica i tenir 10 anys més. Ara bé, l'evolució ha estat desigual en funció del nivell d'instrucció, la situació ocupacional i el sexe. La salut dels homes amb feina i més formació, i també la de les dones nascudes als anys seixanta, no es va veure afectada pels canvis econòmics. Per altra banda, els més desafavorits són els homes amb menys nivell d'instrucció nascuts entre 1945 i 1959 a mesura que arriben a l'edat de jubilació i les dones amb feina i nivell baix d'instrucció, probablement a causa de la seva doble càrrega. L'estat de salut de les dones ocupades és sempre pitjor que el dels homes, independentment del seu nivell educatiu.
Resum: Studies on health and health behaviour trends generally compare age-adjusted or age-specific rates. Conversely, a cohort perspective is rarely used, which impedes the possibility to observe, for a particular age, improvements or worsening in health conditions between cohorts. To cover this gap, in this issue of Perspectives Demogràfiques, health trends research is extended by analysing Spanish cohorts born between 1945 and 1969. The results show that despite the cohorts experiencing an economic crisis and becoming 10 years older, self-perceived health remained relatively similar with a tendency to improve between the years 2006-07 and 2014-17. Nevertheless, important differences according to educational level, employment status and sex persist. Health of higher educated employed men ―and likewise women born in the 1960s― was unaffected by economic changes. On the other hand, the most disadvantaged are lower-educated men born between 1945 and 1959 as they reach retirement age, and lower-educated employed women, likely due to their double burden. Finally, employed women generally are in worse health than employed men, irrespective of educational level.
Resum: Los estudios de salud y de las tendencias de comportamiento en salud generalmente se basan en tasas ajustadas o específicas por edad en un momento determinado. Por el contrario, la perspectiva de cohorte o generación de nacimiento no es tan utilizada. Este hecho no permite observar si, a edad igual, las condiciones de salud de la población mejoran o empeoran entre las cohortes más recientes. Para cubrir este vacío, en este número de Perspectivas Demográficas, examinamos la evolución del estado de salud de las generaciones nacidas en España entre 1945 y 1969. Los resultados muestran que los indicadores de salud se han mantenido relativamente estables con tendencia a mejorar entre los años 2006-07 y 2014-17 a pesar de haber experimentado una crisis económica y haber cumplido 10 años más. Ahora bien, la evolución ha sido desigual en función del nivel de instrucción, la situación ocupacional y el sexo. La salud de los hombres con trabajo y más formación, así como la de las mujeres nacidas en los años sesenta, no se vio afectada por los cambios económicos. Por otro lado, los más desfavorecidos son los hombres con menor nivel de instrucción nacidos entre 1945 y 1959 a medida que llegan a la edad de jubilación y las mujeres con trabajo y bajo nivel de instrucción, probablemente debido a su doble carga. El estado de salud de las mujeres ocupadas es siempre peor que el de los hombres, independientemente de su nivel educativo.
Ajuts: Ministerio de Ciencia e Innovación RYC-2013-1485
"la Caixa" Foundation 2015ACUP00108
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català, castellà i anglès
Col·lecció: Perspectives demogràfiques ; 017
Document: Working paper
Matèria: Health ; Spain ; Evolution ; Salud ; España ; Evolución ; Salut ; Espanya ; Evolució

adreça alternativa: https://ced.uab.cat/es/difusion/butlleti-perspectives-demografiques/


English
4 p, 2.0 MB

Català
4 p, 2.0 MB

Español
4 p, 2.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2019-11-13, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir