Intake and digestibility of a variety of hooded barley in sheep
Ajenjo Puigderrajols, Oriol

Data: 2018
Descripció: 35 p.
Resum: Hooded barley, a new type of barley (Hordeum vulgare), is characterized by having a natural mutation that leads to develop an extra sterile flower in the spikelet, producing beardless spikes. Possible advantages of this new barley for animal feeding are related with the absence of awns, avoiding hurting oral cavity of animals and expecting to be more palatable. Whit this aim, the ingestibility and nutritive value of the hooded barley cv. Mochona were assessed, in comparison with a triticale cv. Titania as a reference, in sheep. Twelve multiparous, dry and open Manchega ewes (80. 3 ± 3. 4 kg live weight) were allocated in 2 balanced groups (n = 6), housed in metabolic cages and submitted to two consecutive experiments in which hay and silage of each forage, produced in similar experimental plots, were fed ad libitum. Each experiment consisted of adaptation (15 days, including training to metabolic cages), measurement and sampling (5 days) and washout (7 days). Obtained results showed that, despite the preservation method, both forages showed few differences in chemical composition. Nevertheless, the ingestibility of the barley tended to be greater than that of triticale, the differences between them being greater with regard to dry matter digestibility (44. 0 vs. 46. 0%, respectively; P < 0. 05). This difference was a consequence of the greater content of lignin acid detergent observed in the hooded barley when compared to triticale. Consequently, the net energy content and the nutritive value of the hooded barley were slightly lower than that of the triticale. Regarding the forage preservation method, no differences were detected in terms of ingestibility and digestibility, although the digestibility of neutral detergent fibre was greater in hays than in silages. Moreover, hays tended to show better compositional values than silages, and, as a whole, resulted more palatable and digestible. In conclusion, under our conditions, the Mochona hooded barley showed a similar composition but a lower nutritive value than the Titania triticale. More research at medium and long terms is necessary to validate these results and to test other barley varieties and forage preservation methods (e. g. haylage) to show the effects of awn elimination.
Resum: La cebada capuchona, un nuevo tipo de cebada (Hordeum vulgare), se caracteriza por tener una mutación natural que conduce al desarrollo de una flor extra estéril en la espiguilla, dando lugar a espigas imberbes. Las posibles ventajas de esta nueva cebada para la alimentación animal se relacionan con la ausencia de aristas, evitando herir la cavidad oral de los animales y esperando ser más apetecibles. Con este objetivo, se evaluó la ingestibilidad y el valor nutritivo de la cebada capuchona cv. Mochona, en comparación con un triticale cv. Titania como referencia, en ovejas. Doce ovejas Manchegas multíparas, secas y abiertas (80. 3 ± 3. 4 kg de peso vivo) fueron distribuidas en 2 grupos balanceados (n = 6), alojadas en cajas metabólicas y sometidas a dos experimentos consecutivos en los que heno y ensilado de cada forraje, producidos en parcelas experimentales, fueron ofrecidos ad libitum. Cada experimento consistió en un periodo de adaptación (15 días, incluido el entrenamiento en las jaulas metabólicas), medición y muestreo (5 días) y limpieza (7días). Los resultados obtenidos mostraron que, a pesar del método de conservación, ambos forrajes mostraron pocas diferencias en la composición química. Sin embargo, la ingestibilidad de la cebada tendió a ser mayor que la del triticale, siendo mayores las diferencias entre ellos en la digestibilidad de la materia seca (44. 0 vs. 46. 0%, respectivamente, P < 0. 05). Esta diferencia fue consecuencia de un mayor contenido de lignina ácido detergente en la cebada en comparación con el triticale. En consecuencia el contenido de energía neta y el valor nutritivo de la cebada capuchona fueron ligeramente inferiores a los del triticale. En cuanto al método de conservación del forraje, no se detectaron diferencias en términos de ingestibilidad y digestibilidad, aunque la digestibilidad de la fibra neutro detergente fue mayor en los henos que en los ensilados. Además los henos tendían a mostrar mejores valores de composición que los ensilados y en general, resultaron más apetecibles y digestibles. En conclusión, en nuestras condiciones, la cebada cv. Mochona mostró una composición similar pero un valor nutritivo menor que el triticale cv. Titania. Se necesitan más investigaciones a medio y largo plazo para validar estos resultados y para probar otras variedades de cebada y otros métodos de conservación de forraje (por ejemplo, henolaje) para mostrar los efectos de la eliminación de las aristas.
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Llengua: Anglès
Col·lecció: Facultat de Veterinària. Treballs de màster i postgrau. Màster oficial de Qualitat d'Aliments d'Origen Animal
Document: masterThesis
Matèria: Ovelles

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/2072/365420


Adreça original
35 p, 891.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2019-12-11, darrera modificació el 2021-06-06



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