Web of Science: 11 cites, Scopus: 12 cites, Google Scholar: cites
Evaluation of Continuous UVC Treatments and its Combination with UHPH on Spores of Bacillus subtilis in Whole and Skim Milk
Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Sauceda-Gálvez, Jezer N. (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Codina Torrella, Idoia (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Hernández Herrero, María Manuela (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Gervilla Fernández, Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre Especial de Recerca Planta de Tecnologia dels Aliments (CeRPTA))
Roig Sagués, Artur Xavier. (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))

Data: 2019
Resum: The aim of this study was to evaluate the effectiveness of different UVC treatments, alone or in combination with ultra-high pressure homogenization (UHPH) on Bacillus subtilis spores in milk. Spores of B. subtilis (CECT4002) were inoculated in whole and skim milk to an initial concentration about 6 log CFU/mL. Milk was subjected to different ultraviolet radiation treatments at 254 nm (UVC) using a concentric tubular reactor in a dose ranging from 10 to 160 J/mL. Different number of passes were used to adjust the final dose received by the matrix. In general, increasing the number of passes (defined as number of entries to the tunnel-NET) increased the inactivation of spores of B. subtilis. The best lethality results (above 4 Log CFU/mL) were obtained by applying doses from 100 J/mL with several NET. When the same doses were achieved with a single pass lethality in most cases did not exceed 1 log CFU/mL. Increasing the NET also increased the likelihood for the spores to remain longer in the effective distance from the UVC source, estimated as 0. 02 mm for whole milk and 0. 06 mm for skim milk. Combination of UHPH and UVC did not clearly increase the efficiency of a single UVC treatment, and a lower lethality was even observed in some cases. UHPH treatments increased the turbidity and absorption coefficient (254 nm) of both whole and skim milk.
Ajuts: Ministerio de Economía y Competitividad AGL2014-60005-R
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: UVC ; UHPH ; Milk ; Bacillus subtilis
Publicat a: Foods, Vol. 8 Núm. 11 (2019) , p. 539, ISSN 2304-8158

DOI: 10.3390/foods8110539
PMID: 31684085


17 p, 1.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2020-01-13, darrera modificació el 2022-03-30



   Favorit i Compartir