Rapid quantification of riboflavin in milk by front-face fluorescence spectroscopy : a preliminary study
Alvarado Mamani, Ulises 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Zamora, Anna 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Liu, jinfang (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Saldo Periago, Jordi 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Castillo Zambudio, Manuel 
(Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
| Data: |
2020 |
| Resum: |
The front-face fluorescence spectroscopy technique was used to establish a rapid prediction model of riboflavin concentration in milk without prior sample preparation. The prediction model developed was then compared with two conventional high performance liquid chromatography (HPLC)-based quantification methods. The method of standard addition allowed detecting a linear correlation between fluorescence intensity and riboflavin concentration in 12% (w/w) reconstituted low-heat milk powder. Validation of the model yielded an R2 of 0. 99 with a standard error of prediction of 0. 13 mg/L. The results suggest a potential use of front-face fluorescence spectroscopy as a simple method for off- and in-line determinations of riboflavin in milk. |
| Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original.  |
| Llengua: |
Anglès |
| Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
| Matèria: |
Front-face fluorescence ;
Milk ;
Riboflavin ;
Prediction ;
Rapid quantification |
| Publicat a: |
Foods, Vol. 9 (2020) , p. 1-6, ISSN 2304-8158 |
DOI: 10.3390/foods9010006
PMID: 31861817
El registre apareix a les col·leccions:
Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2020-01-16, darrera modificació el 2022-11-17