Acoustical analysis of hypernasal voice : towards a clinical prediction test
Bermúdez Cervantes, Eric
Garcia Quintana, David, dir. (Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Psicologia

Data: 2019
Descripció: 30 pag.
Resum: Hypernasalization of oral voice sounds results in a decrease of energy, due to nasal attenuation, and in loss of acoustical clues with the subsequent loss of intelligibility. Whereas severe and moderate hypernasality is easily perceived auditorily, mild cases are difficult to assess. Therefore, there is a need for an objective test for clinical evaluation of hypernasal voice. In this research work we identify two acoustic markers that specifically and consistently correlate with nasalization of oral vowels. Using these two markers to generate a combined acoustic index that predicts nasalization with high sensitivity and specificity, and an overall efficiency of 85%.
Resum: La hipernasalitat en els sons orals es deu a una pèrdua d'energia degut a la pròpia atenuació nasal i la pèrdua de claus acústiques, amb una pèrdua d'intel·ligibilitat. Aquest fet és fàcil de mesurar en els casos severs però molt complicat en els casos moderats. Per això cal un test objectiu que permeti la seva avaluació clínica. En aquest treball s'han identificat dos marcadors acústics d'hipernasalitat que correlacionen de forma específica amb la nasalització de sons vocàlics. Utilitzant aquests dos marcadors s'aconsegueix un índex combinat que prediu la hipernasalitat amb una alta sensibilitat i especificitat, amb un rendiment de 85%.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Titulació: Logopèdia [2500893]
Pla d'estudis: Grau en Logopèdia [889]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Acoustics ; Hypernasality ; Voice ; Acústica ; Hipernasalitat ; Veu



30 p, 554.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Psicologia. TFG

 Registre creat el 2020-02-05, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir