Discursos turístics sobre el paisatge i el patrimoni cultural de Barcelona : imatges contra la ciutat
Palou Rubio, Saida (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural)

Títol variant: Discursos turísticos sobre el paisaje y el patrimonio cultural de Barcelona : imágenes contra la ciudad
Data: 2019
Resum: El present article té per objectiu reflexionar sobre els discursos turístics associats al patrimoni cultural i al paisatge urbà de Barcelona, els impactes socioculturals que suporta a causa de la seva sobreexposició al consum turístic i els principals reptes que requereix en matèria de gestió. Amb la voluntat de no limitar-se a ser una mera dilació teòrica, però tampoc de convertir-se en un instrument aplicat i orientat només a la gestió, el present article discuteix al voltant dels conceptes imatge i patrimoni cultural i ofereix una descripció i anàlisi crítica dels fets que s'estudien. S'analitzen les imatges de promoció turística creades al llarg del segle XX i la seva influència en la construcció d'una narrativa hegemònica, fixant-se especialment en els discursos atribuïts al paisatge i al patrimoni cultural com a valors de mercat i referents d'identitat. L'article té un caràcter fonamentalment descriptiu, reflexiu i crític i s'emmarca i utilitza la literatura historiogràfica i especialitzada en el turisme urbà des de les Ciències Socials i Humanitats.
Resum: El presente artículo tiene como objetivo reflexionar sobre los discursos turísticos asociados al patrimonio cultural y al paisaje urbano de Barcelona, los impactos socioculturales que soporta a causa de su sobreexposición al consumo turístico y los principales retos que requiere en materia de gestión. Con la voluntad de no limitarse a ser una mera dilación teórica, pero tampoco convertirse en un instrumento aplicado y orientado solo a la gestión, el presente artículo presenta la discusión en torno a los conceptos de imagen y patrimonio cultural y ofrece una descripción y un análisis crítico de los hechos que se estudian. Se analizan las imágenes de promoción turística creadas a lo largo del siglo XX y su influencia en la construcción de una narrativa hegemónica, fijándose especialmente en los discursos atribuidos al paisaje y al patrimonio cultural como valores de mercado y referentes de identidad. El artículo tiene un carácter fundamentalmente descriptivo, reflexivo y crítico, y se enmarca y utiliza la literatura historiográfica y especializada en el turismo urbano desde las Ciencias Sociales y las Humanidades.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Barcelona ; Imatge ; Patrimoni ; Paisatge urbà ; Gestió ; Imagen ; Patrimonio ; Paisaje urbano ; Gestión
Publicat a: Papers : Regió Metropolitana de Barcelona : Territori, estratègies, planejament, Núm. 62 (Octubre 2019) , p. 48-58, ISSN 2013-7958

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/PapersIERMB/article/view/362174


Català
11 p, 634.8 KB

Castellà
6 p, 164.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers : Regió Metropolitana de Barcelona
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2020-02-12, darrera modificació el 2022-09-03



   Favorit i Compartir