Analfabetismo en la Cataluña central. La comarca del El Berguedà (1860-1930)
Valls, Miquel

Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2004
Descripció: 29 pag.
Resum: En este trabajo queremos profundizar sobre la evolución del analfabetismo en los municipios de la comarca del Berguedà, en la Cataluña Central, de 1860 a 1930. Conocemos la evolución del analfabetismo para las grandes unidades territoriales, pero, ¿Cómo se produjo la transición del analfabetismo en áreas pequeñas del territorio? ¿Cuales fueron sus determinantes? Para ello, analizaremos los factores más determinantes en las causas del analfabetismo como el factor escolar (la falta de colegios y su implantación en el territorio), y el factor económico (medio rural o industrial) y el factor poblacional (distribución de la población), interrelacionados con las diferencias de sexos, la estructura de la población y las migraciones. Por otro lado realizaremos un análisis más detallado de la estructura del analfabetismo dentro del municipio de Bagà, a partir de los datos extraídos del Padrón municipal de habitantes de 1930.
Resum: En aquest treball volem aprofundir sobre l'evolució de l'analfabetisme en els municipis de la comarca del Berguedà, a la Catalunya Central, des de 1860 a 1930. Coneixem l'evolució de l'analfabetisme per les grans unitats territorials, però, com es va produir la transició de l'analfabetisme en les àrees petites del territori? Quins foren els seus determinants?. Per això, analitzarem els factors més determinants en les causes de l'analfabetisme, com són el factor escolar (la manca de col·legis i la seva implantació en el territori), el factor econòmic (medi rural o industrial) i el factor poblacional (distribució de la població), interrelacionats amb les diferències de sexe, l'estructura de la població i les migracions. Per altra banda, realitzarem un anàlisis més detallat de l'estructura de l'analfabetisme dins del municipi de Bagà, mitjançant les dades extretes del Padró municipal d'habitants de 1930.
Resum: In this work we want to deepen on the evolution of the illiteracy in the municipalities of the Bergueda region, in the Central Catalunya, from 1860 to 1930. We know the evolution the illiteracy for territorial formation force, but‚ as the transition of the illiteracy in small area took place of the territory?. As was their determinants? For it, we will analyze the determining factors in the causes of the illiteracy, like the scholastic factor (the lack of schools and its implantation in the territory), and the economic factor (rural or industrial) and the population factor (distribution of the population), interrelated with the differences of sexes, the structure of the population and the migrations. On the other hand we will make a analisis more detailed of the structure of the illiteracy within the municipality of Bagà , from the data of the municipal population register of 1930.
Nota: Aquesta comunicació es va presentar al VI Congreso de la ADEH,Granada 1-3 abril 2004
Nota: Número d'acord de subvenció MCYT/BSO2000-0477
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 248
Document: workingPaper
Matèria: Analfabetismo ; Estudio local ; Berguedà ; Analfabetisme ; Estudi local ; Illiteracy ; Local analysis29 p, 473.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-03-18, darrera modificació el 2020-09-23   Favorit i Compartir