Implicaciones demográficas y espaciales de la internacionalización de los flujos migratorios : el caso de la ciudad de Barcelona
Bayona, Jordi

Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2005
Descripció: 28 pag.
Resum: En Barcelona, de forma similar a otras ciudades del sur de Europa, la inmigración internacional en la década de los noventa y primeros años del siglo XXI ha experimentado un crecimiento espectacular, aproximando la proporción de residentes extranjeros a valores similares a ciudades del centro y norte del continente. La inserción urbana de esta población se produce en una ciudad estratificada socialmente, donde las características del mercado de la vivienda actúan como filtro redistribuidor de la población. La actividad, el nivel de instrucción, las características de la vivienda y la nacionalidad intervendrán como elementos explicativos de las pautas de inserción espacial de la población de nacionalidad extranjera producidas en la ciudad.
Resum: De manera semblant a altresciutats del sud d'Europa, a la ciutat de Barcelona la immigració internacional en la dècada dels noranta i els primers anys del segle XXI ha experimentat un creixement espectacular, aproximant la proporció dels residents de nacionalitat estrangera a valors similars a les ciutats del centre i nord del continent. La inserció urbana d'aquesta població estrangeraes produeix en una ciutat estratificada socialment, on les característiques del mercat de l'habitatge actuen com a filtre de redistribució de la població. L'activitat, el nivell d'instrucció, les característiques de l'habitatge i la nacionalitat intervenen com elements explicatius de les pautes d'inserció espacial de la població estrangera produïdes en la ciutat.
Resum: As other southern European cities, the migratory flows in Barcelona in the nineties and the first years of the 21stcentury experienced a spectacular growth due to the influx of external migrants. Currently, the proportion offoreigners is similar to other cities of Europe. The urban insertion of this population takes place in a socially stratified city, where housing market characteristics act as a population filter. Labour force participation, educational level and housing characteristics are the main variables that explain the different immigration patterns of the city.
Resum: A Barcelone, et de façon similaire aux autres villes du sud de l'Europe, l'immigration étrangère, pendant la décennie 1990 et les premières années du XXIe siècle, a eu une croissance spectaculaire, rapprochant la proportion de résidents étrangers au niveau des villes du Centre et du Nord du continent. L'insertion urbaine de cette population se produit dans une ville affectée d'une stratification sociale du fait que les caractéristiques du marché immobilier exercent de filtre distributeur de la population. L'activité, le niveau d'instruction, les caractéristiques du logement et la nationalité interviennent comme éléments explicatifs des modèles d'insertion sociale de la population de nationalité étrangère qui se produisent dans la ville.
Nota: Comunicació presentada al Congrés Internacional de Joves Investigadors en Demografia, en el marc de la XXV Conferència Internacional de Població, IUSSP. Sessió 4: "Problemàtiques en les societats occidentals contemporànies". Tours, 18 de juliol de 2005.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 273
Document: Working paper
Matèria: Inmigración ; Población de nacionalidad extranjera ; Segregación ; Vivienda ; Barcelona



28 p, 539.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-03-19, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir