Demografia i onomàstica : distribució geogràfica dels fogatges de 1497 i 1553
Valls Fígols, Miquel

Títol variant: Demografía y onomàstica : distribución de los fogajes de 1497 y 1553
Títol variant: Demography and personal name : distribution of surnames for the "fogatges" of 1497 and 1553
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2006
Descripció: 20 pag.
Resum: En aquest text s'analitza la distribució dels cognoms a Catalunya a partir dels fogatges de 1497 i 1553, on és recullen, per municipis, els noms i cognoms dels caps de casa. Mitjançant l'estudi dels cognoms que apareixen en ambdós fogatges, i desprès d'una homogeneïtzació tant dels cognoms com del territori en què es trobem, podem realitzar una caracterització per zones depenen de la freqüència de cognoms en cada municipi o comarca. Utilitzant l'anàlisi espacial i el coeficient d'isonímia (el qual mesura la proporció de persones que tenen el mateix cognom) es mostren diferents distribucions dels cognoms: a) cognoms amb una alta freqüència que es troben a tot el territori; b) cognoms amb una freqüència mitjana que es localitzen en grans regions; c) cognoms molt específics d'una àrea molt concreta; i d) cognoms que es troben en dues àrees geogràfiques diferents, un fenomen que ens podria indicar el resultat d'una migració. Amb aquesta metodologia, és possible observa antics fluxos migratoris quan no disposem de dades.
Resum: En este texto se analiza la distribución de los apellidos en Cataluña a partir de los fogajes de 1497 y 1553, en los cuales se recogen, por municipio, los nombres y apellidos de los cabeza de familia. Mediante el estudio de los apellidos que aparecen en estos fogajes, i después de una homogeneización tanto de los apellidos como del territorio, podemos realizar una caracterización por zonas, dependiendo de la frecuencia de apellidos en cada municipio o comarca. Utilizando el análisis espacial y el coeficiente de isonimia (el cual mide la proporción de personas con un mismo apellido) se muestran distintas distribuciones de los apellidos: a) apellidos con una alta frecuencia que se encuentran en todo el territorio; b) apellidos con una frecuencia mediana que se localizan en grandes regiones; c) apellidos muy específicos de áreas muy concretas, y d) apellidos que se encuentran en dos áreas geográficas diferentes, un fenómeno que nos puede indicar el resultado de un proceso de migración. Con esta metodología, es posible observar antiguos flujos migratorios cuando no disponemos de datos.
Resum: The distribution of surnames in Catalonia is studied for the years 1497 and 1553 by using householder registration data. The most common surnames in each Catalan region are used as a reference. Difference in the distribution of surnames are assessed and mapped to show changes in the population between one year and the next. Using spatial analysis and the coefficient of isonomy (which measures the proportion of people having the same surname) we show different spatial distributions of surnames: a) the highest occurring surnames in the entire territory; b) surnames of average frequency, but occurring in specific regions; c) the least occurring surnames; and d) surnames that occurring in two geographical areas, a phenomenon that is likely to be result of internal migration. With this methodology it is possible to observe some old migration flows, when data are not available.
Ajuts: Ministerio de Ciencia y Tecnología BS02000-0477
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Anglès
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 298
Document: Working paper
Matèria: "Fogatges" ; Surnames ; Isonomy ; Spatial distribution ; Fogaje ; Apellidos ; Isonimia ; Distribución geográfica ; Fogatges ; Cognoms ; Isonímia ; Distribució geogràfica



20 p, 4.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-03-25, darrera modificació el 2023-04-27



   Favorit i Compartir