Expressió gènica, replicació i reparació del DNA en cromosomes multilaminars
Dabán Balañá, Juan Ramón (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular)

Títol variant: Expresión génica, replicación y reparación del DNA en cromosomas multilaminares
Títol variant: Gene expression and DNA replication and repair in multilayered chromosomes
Data: 2020
Resum: Estudis previs a aquest i també elaborats pel Laboratori de Cromatina del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB indiquen que el filament de cromatina en els cromosomes es plega de manera que forma plaques amb moltes capes planes i exposen que les propietats dinàmiques d'aquesta estructura permeten proposar mecanismes per a les múltiples funcions de la cromatina. Ara, l'estudi present suggereix una hipòtesi en la qual la cromatina té dos estats: inactiva quan les capes estan apilades en els cromosomes mitòtics i activa quan les capes no estan apilades durant la interfase. A més, l'estudi indica que la cromatina plana podria facilitar la replicació del DNA sense entrecreuaments topològics i la reparació del DNA per recombinació homòloga.
Resum: Estudios previos a este y también elaborados por el Laboratori de Cromatina del Departament de Bioquímica y Biologia Molecular de la UAB indican que el filamento de cromatina en los cromosomas se pliega de tal manera que forma placas con muchas capas planas y exponen que las propiedades dinámicas de esta estructura permiten proponer mecanismos para las múltiples funciones de la cromatina. Ahora, el presente estudio sugiere una hipótesis en la cual la cromatina tiene dos estados: inactiva cuando las capas están apiladas en los cromosomas mitóticos y activa cuando las capas no están apiladas durante la interfase. Además, el estudio muestra que la cromatina plana podría facilitar la replicación del DNA sin entrecruzamientos topológicos y la reparación del DNA por recombinación homóloga.
Resum: Previous studies to this one presented here and also elaborated by the Laboratori de Cromatina del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular from the UAB indicate that the chromatin filament in chromosomes is folded giving rise to plates with many planar layers and that the dynamic properties of this structure allow to propose mechanisms for the multiple functions of chromatin. Now, the present study suggests one hypothesi in which chromatin has two states: inactive when layers are stacked in mitotic chromosomes and active when layers are unstacked during interphase. Furthermore, planar chromatin could facilitate DNA replication without entanglements and DNA repair by homologous recombination.
Nota: Aquesta publicació recull la conferència pronunciada el 15 de novembre de 2019 a la sala d'actes de la Facultat de Ciències i de la Facultat de Biociències de la Universitat Autònoma de Barcelona amb motiu de la festivitat de sant Albert Magne, patró de les ciències.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: article ; divulgació ; publishedVersion
Matèria: DNA ; Genètica ; Sant Albert ; St. Albert
Publicat a: UAB divulga, Maig 2020, ISSN 2014-6388Català
3 p, 401.3 KB

Español
3 p, 401.6 KB

English
3 p, 393.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2020-05-27, darrera modificació el 2020-12-04   Favorit i Compartir