Google Scholar: cites
Bactericidal efficacy of UV activated TiO2 nanoparticles against Gram-positive and Gram-negative bacteria on suspension Eficacia bactericida de nanopartículas de TiO2 activadas por luz UV contra bacterias Gram-positivas y Gram-negativas en suspensión
Ripolles-Avila, Carolina (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Martínez-García, María (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologies dels Aliments (CIRTTA))
Hascoët, Anne-Sophie (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Rodríguez-Jerez, José Juan. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)

Data: 2019
Resum: Two different TiO nanoparticles, NM101 and NM105, were evaluated against a range of Gram-positive (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus lactis) and Gram-negative (Salmonella enterica var. Enteridis and Escherichia coli) bacteria. Both NM101 and NM105 TiO nanoparticles (UV-exposed or none) had a significant antibacterial activity when the concentration of TiO suspension was 100 µg mL. The activation of the TiO NPs led, in all cases, to a shift in the growth curve, revealing lower counts as the concentration increased. E. coli was the most significantly affected pathogen by both TiO nanoparticles reaching among 2-3 log CFU. mL reduction. In addition, in the case of the probiotic bacteria, NM105 TiO nanoparticles had similar effects as the bacterial density was reduced by 2-3 log CFU. mL. These results may be applied as a potent technology to be included in the formulation of new disinfectants.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Nanopartícules ; Aliments -- Manipulació -- Aspectes higiènics ; TiO2 ; Nanopartículas ; Desinfección fotocatalítica ; Higiene alimentari
Publicat a: CYTA - Journal of Food, Vol. 17 Núm. 1 (enero 2019) , p. 408-418, ISSN 1947-6345

DOI: 10.1080/19476337.2019.1590461


11 p, 1.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2020-06-03, darrera modificació el 2022-03-29



   Favorit i Compartir