A high-corn-oil diet strongly stimulates mammary carcinogenesis, while a high-extra-virgin-olive-oil diet has a weak effect, through changes in metabolism, immune system function and proliferation/apoptosis pathways
Escrich, Eduard (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Costa, Irmgard (Parc Taulí Hospital Universitari. Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT))
Moreno, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Cubedo, Marta (Universitat de Barcelona. Departament d'Estadística)
Vela Sarrión, Elena (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Escrich Navarro, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Moral Cabrera, Raquel (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)
Data: |
2019 |
Resum: |
Breast cancer is the most common malignancy in women worldwide, and dietary lipids are important environmental factors influencing its etiology. We have investigated the effects, and the mechanisms associated, of high-fat diets on 7,12-dimethylbenz(a)anthracene-induced rat mammary tumors. Animals were fed a low-fat, a high-corn-oil (HCO) or a high-extra-virgin-olive-oil (HOO) diet from weaning or after induction. The HCO diet had a clear stimulating effect on mammary carcinogenesis, especially when dietary intervention started after induction, whereas the tumors from HOO diet groups exhibited clinical and morphological characteristics similar to those from low-fat controls. Transcriptomic and further protein and immunohistochemical analyses of tumors also indicated different modulatory effects of high-fat diets affecting relevant biological functions: metabolism, immunosurveillance and proliferation/apoptosis pathways. Thus, the results suggested different metabolic adaptations with increased glycolysis by effect of HOO diet. Moreover, leukocyte tumor infiltration and inflammation mediators showed increased cytotoxic T cells and decreased TGFβ1 expression by the HOO diet, while the HCO one increased arginase expression and IL-1α plasma levels. Furthermore, the study of proteins controlling proliferation/apoptosis pathways (Sema3A, Stat5, Smad1, Casp3) suggested an increase in proliferation by the HCO diet and an increase of apoptosis by the diet rich in olive oil. In conclusion, the HCO diet clearly stimulated mammary carcinogenesis, especially in the promotion phase, and induced molecular changes suggesting increased tumor proliferation/apoptosis balance and a proinflammatory microenvironment. The HOO diet, despite being high fat, had a weaker effect on tumorigenesis probably related to metabolic adaptations, enhanced immunosurveillance and increased apoptosis. |
Nota: |
Altres ajuts: MINAMA/AAO2008-165.471 |
Nota: |
Altres ajuts: PN-I+D+I/AGL2006-07691 |
Nota: |
Altres ajuts: GC/FPCO-OIP2016-CF614.087 |
Nota: |
Altres ajuts: GC/GC2010-165.000 |
Nota: |
Altres ajuts: FPCO2008-165.396 |
Nota: |
Altres ajuts: FPCO2013-CF611.084 |
Nota: |
Altres ajuts: OIAOE/OIP2009-165.646 |
Drets: |
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. |
Llengua: |
Anglès |
Document: |
Article ; recerca ; Versió publicada |
Matèria: |
Dietary lipids ;
Breast cancer ;
Olive oil ;
Transcriptome ;
Immune system ;
Apoptosis ;
Metabolism |
Publicat a: |
The Journal of nutritional biochemistry, Vol. 64 (february 2019) , p. 218-227, ISSN 1873-4847 |
DOI: 10.1016/j.jnutbio.2018.11.001
PMID: 30572269
El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca >
Documents dels grups de recerca de la UAB >
Centres i grups de recerca (producció científica) >
Ciències de la salut i biociències >
Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí (I3PT) Articles >
Articles de recercaArticles >
Articles publicats
Registre creat el 2020-06-03, darrera modificació el 2024-06-11