Las mujeres sin hijos por nivel educativo en América Latina, 1970-2000 : una reconstrucción a partir de datos censales
Garcia Roman, Joan
Lesthaeghe, Ron
Esteve, Albert
López Gay, Antonio
Devolder, Daniel

Títol variant: Childless women by educational level in Latin America, 1970-2000 : a reconstruction based on census data
Títol variant: Les dones sense fills per nivell educatiu a Amèrica Llatina, 1970-2000 : una reconstrucció a partir de dades censals
Publicació: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2013
Descripció: 23 pag.
Resum: El objetivo de este trabajo es examinar y corregir el problema de las mujeres que no declaran el número de hijos que tienen en los censos de población. Todo ello con la finalidad de generar series temporales depuradas que permitan el estudio de la evolución de la fecundidad por nivel educativo en América Latina. Los datos utilizados provienen de las muestras de microdatos harmonizadas por el proyecto Integrated Public Use of Microdata Series. En concreto, se examinan 33 muestras censales entre 1970 y 2000 procedentes de 12 países. El porcentaje de mujeres que no declaran el número de hijos oscila entre el 0,04% en Argentina (1991) al 19,4% en Ecuador (1982). El procedimiento para corregir esta situación, está basado en el método de El-Badry. Este método parte de la hipótesis de que las mujeres que no declaran suelen ser mujeres que no tiene hijos y, por tanto, se espera que el nivel de no declaración sea menor en aquellas edades (o grupos) en las que hay un menor número de mujeres con hijos. En efecto, los datos demuestran que existe una fuerte relación positiva entre la proporción de mujeres que no declaran y la proporción de mujeres sin hijos, especialmente en aquellas muestras donde la no declaración es más evidente. También muestran que la subestimación es más evidente entre las mujeres con menor escolarización.
Resum: The aim of this study is to examine and correct the problem of women who do not declare the number of children they have in the population census, with the final objective of generating refined time series that would permit study of the evolution of fertility by educational level in Latin America. The data used are from microdata samples harmonised by the Integrated Public Use of Microdata Series project. The study examines 33 census samples from 12 countries, dating from between 1970 and 2000. The percentages of women who do not declare how many children they have ranges from between 0. 04% in Argentina (1991) and 19. 4% in Ecuador (1982). The procedure for correcting the data is based on the E-Badry method, which starts out from the hypothesis that women who are shown as not responding tend to be childless, and it is therefore expected that the level of non-response would be lower in those ages (or groups) in which there is a smaller number of women with children. In fact, the data show a strong positive correlation between the proportion of women who do not respond and the proportion of childless women, especially in those samples where non-response is more evident. They also show that underestimation is more prevalent among women with lower levels of education.
Resum: en els censos de població, el nombre de fills que tenen. Es realitza per generar sèries temporals depurades que permetin l'estudi de l'evolució de la fecunditat, per nivell educatiu, a Amèrica Llatina. Les dades utilitzades provenen de les mostres de microdades harmonitzades pel projecte Integrated Public Use of Microdata Series. En concret, s'examinen 33 mostres censals entre 1970 i 2000 procedents de 12 països. El percentatge de dones que no declaren el nombre de fills, va d'un mínim de 0,04% a Argentina (1991) a un màxim del 19,4% a Equador (1982). El procediment per corregir aquesta situació, està basat en el mètode del-Badry. Aquest mètode parteix de la hipòtesi que les dones que no declaren el nombre de fills, solen ser dones que no en tenen i, per tant, s'espera que el nivell de no declaració sigui menor en aquelles edats (o grups) en què hi ha un menor nombre de dones amb fills. Efectivament, les dades demostren que hi ha una relació positiva entre la proporció de dones que no declaren si tenen fills i la proporció de dones sense fills, especialment en aquelles mostres on la "no declaración" és més evident. Les dades també mostren que la subestimació és més evident entre les dones amb menor escolarització.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 423
Document: Working paper
Matèria: Fecundidad ; Nivel educativo ; América Latina ; Censos de Población ; Método de "El-Badry" ; Fertility ; Level of education ; Latin America ; Population Census ; "El-Badry" method ; Fecunditat ; Nivell educatiu ; Amèrica Llatina ; Censos de Població ; Mètode de "El-Badry"



23 p, 2.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2020-06-11, darrera modificació el 2023-07-11



   Favorit i Compartir