Recursos Instrumentals per a l'Arqueologia Clàssica [100726]
Carreras Monfort, César
Puche Fontanilles, Josep Maria
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Research Instruments for Classical Archaeology
Títol variant: Recursos Instrumentales para la Arqueología Clásica
Data: 2020-21
Resum: L'arqueologia clàssica disposa d'uns recursos tècnics que li permeten afrontar una part de la seva feina científica amb un grau de fiabilitat cada vegada més gran. En aquesta matèria s'analitzaran en profunditat els aspectes més especialitzats d'aquestes eines instrumentals per tal d'obtenir uns resultats fiables en els treballs de recerca i interpretació històrica generats per l'activitat arqueològica. Aspectes com les anàlisis de pastes ceràmiques aplicades a la ceramologia; l'estudi de la metal·lografia, les tècniques de encuny en el cas de la numismàtica antiga i els mètodes d'aixecament planimètric per l'estudi de les estructures arquitectòniques seran elements d'estudi, també el coneixement dels materials lapidis. D'altra banda, la forma de com recollir i elaborar la documentació en el camp i el seu tractament en el laboratori són bàsics per disposar d'unes mostres el màxim d'eficients i fiables han de ser estructurats i practicats a les classes per tal d'assolir el seu valor documental. Per aquesta raó s'insistirà en les formes d'enregistrament gràfic (dibuix) d'estructures i objectes arqueològics, tant en la versió de paper com en format digital. A més a més, s'analitzaran resultats de les prospeccions geofísiques amb programes informàtics adients. En aquesta matèria s'ampliaran molts dels continguts tractats en altres assignatures però amb un marcada orientació vers l'arqueologia clàssica. Competències a assolir. Els alumnes aprendran a Ser capaç d'elaborar fitxes d'informació arqueològica referides a materials 1 Ser capaç d'elaborar fitxes d'informació arqueològica referides a materials Conèixer les aplicacions i els límits de diferents recursos instrumentals aplicats, tals com la ceramologia i la numismàtica. Dibuixar materials i estructures arqueològiques en paper i ser capaç de digitalitzar-los Conèixer i saber valorar l'existència de les diferents metodologies d'aixecament planimètric. Ser capaç d'aplicar en cada cas els instruments que permeten una bona anàlisi arqueològica de dades de la prospecció geofísica. Conèixer en un grau més específic els diferents instruments utilitzats en l'arqueologia clàssica.
Resum: La arqueología clásica dispone de unos recursos técnicos que le permiten afrontar una parte de su trabajo científico con un grado de fiabilidad cada vez más grande. En esta materia se analizarán en profundidad los aspectos más especializados de estas herramientas instrumentales por tal de obtener unos resultados fiables en los trabajos de investigación e interpretación histórica generados por la actividad arqueológica. Aspectos como los análisis de pastas cerámicas aplicadas a la ceramologia; el estudio de la metalografia, las técnicas de cuño en el caso de la numismática antigua y los métodos de levantamiento planimétrico para el estudio de las estructuras arquitectónicas serán elementos de estudio, también el conocimiento de los materiales lapidea. Por otro lado, la forma de como recoger y elaborar la documentación en el campo y su tratamiento en el laboratorio son básicos para disponer de unas muestras el máximo de eficientes y fiables tienen que ser estructurados y practicados en las clases por tal de lograr su valor documental. Por esta razón se insistirá en las formes de grabación gráfica (dibujo) de estructuras y objetos arqueológicos, tanto en la versión de papel como en formato digital. Además, se analizarán resultados de las prospecciones geofísiques con programas informáticos adecuados. En esta materia se ampliarán muchos de los contenidos tratados en otras asignaturas pero con un marcada orientación verso la arqueología clásica. Competencias a lograr. Los alumnos aprenderán a 1 Competencias a lograr. Los alumnos aprenderán a Ser capaz de elaborar fiches de información arqueológica referidas a materiales Conocer las aplicaciones y los límites de diferentes recursos instrumentales aplicados, tales como la ceramologia y la numismática. Dibujar materiales y estructuras arqueológicas en papel y ser capaz de digitalizarlos Conocer y saber valorar le la existencia de las diferentes metodologías del levantamiento planimétrico. Ser capaz de aplicar en cada caso los instrumentos que permiten un buen análisis arqueológico de datos de la prospección geofísica. Conocer en un grado más específico los diferentes instrumentos utilizados en la arqueología clásica.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, anglès, castellà
Titulació: Arqueologia [2500241]
Pla d'estudis: Grau en Arqueologia [811]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
8 p, 119.0 KB

Anglès
10 p, 121.5 KB

Castellà
10 p, 122.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2020-06-26, darrera modificació el 2023-01-28



   Favorit i Compartir