Antropologia històrica [101251]
Mateo Dieste, Josep Lluís
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Historical Anthropology
Título variante: Antropología histórica
Fecha: 2020-21
Resumen: Assignatura optativa que forma part de la matèria d'"Àmbits temàtics generals de l'antropologia". S'imparteix al primer semestre. L'objectiu general de l'assignatura és formar l'estudiantat en les teories i mètodes d'estudi de la societat com a fenomen històric, partint de la base que l'anàlisi de la dimensió diacrònica i processual forma part de la mateixa tasca antropològica. Es presentaran diferents autors i escoles de pensament que han proposat models d'anàlisi processual i històrica de les societats; es mostraran els problemes metodològics derivats d'estudiar tant les societats del passat com les societats presents en moviment, a partir de l'etnografia de l'arxiu, la història oral i les tècniques visuals. Es discutiran diferents monografies il·lustradores del modus operandi de l'antropologia històrica en diversos camps clàssics, amb una especial atenció als estudis colonials, els sistemes de poder i classificació, les formes d'experiència religiosa, així com el problema de la modernitat. En acabar l'assignatura, l'alumnat serà capaç de: Incorporar la dimensió històrica en l'anàlisi antropològica de la societat. Conèixer i aplicar els principals mètodes per a l'anàlisi diacrònica i l'estudi del canvi social.
Resumen: Asignatura optativa que forma parte de la materia de "Ámbitos temáticos generales de la antropología". Se imparte en el primer semestre. El objetivo general de la asignatura es formar al estudiantado en las teorías y métodos de estudio de la sociedad como fenómeno histórico, partiendo de la base de que el análisis de la dimensión diacrónica y procesual forma parte de la propia labor antropológica. Se presentarán diferentes autores y escuelas de pensamiento que han propuesto modelos de análisis procesual e histórico de las sociedades; se mostrarán los problemas metodológicos derivados de estudiar tanto las sociedades del pasado como las sociedades presentes en movimiento, a partir de la etnografía del archivo, la historia oral y las técnicas visuales. Se discutirán diferentes monografías ilustradoras del modus operandi de la antropología histórica en diversos campos clásicos, con una especial atención a los estudios coloniales, los sistemas de poder y clasificación, las formas de experiencia religiosa, así como el problema de la modernidad. Al finalizar la asignatura, el alumnado será capaz de: - Incorporar la dimensión histórica al análisis antropológico de la sociedad. - Conocer y aplicar los principales métodos para el análisis diacrónico y el estudio del cambio social.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Antropologia social i cultural [2500256]
Plan de estudios: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 115.3 KB

Anglès
7 p, 113.8 KB

Castellà
7 p, 115.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2020-06-26, última modificación el 2023-01-28



   Favorit i Compartir